De musical

Achter de coulissen is het een drukste van jewelste. De kinderen van groep 8 die vlak voor de uitvoering staan, rennen allemaal hun kant op. "Hebben jullie er zin in jongens? Zijn jullie zenuwachtig?" vragen we. Geen reactie, alleen maar gespannen gezichten.

Meester Jan doet ondertussen de introductie. Hij vertelt dat we in de opnamestudio zijn. Niet in die van Joop van den Ende, maar in die van meester Jan. Er worden opnames gemaakt voor een heuse soap. Net als bij een echte live opname worden we opgewarmd door Alex die met bordjes rondrent waarop precies staat wat we moeten doen: "Applaus", "Stilte", "Lachen". En dan gaat de musical van start.

Achter ons zegt een kind: "Hé, die ken ik! Die woont ook op het Joke Smit Erf".

Het verhaal speelt zich af in een buurt. Een dove opa, een kakkerige buurvrouw met haar hondje Fifi en een vrekkerige huisbaas vormen de ingrediënten van het eerste gedeelte waarin de buurtbewoners worden voorgesteld. Het spel wordt afgewisseld door pakkende liedjes.

De voorstelling wordt onderbroken door reclameboodschappen, waarbij handige Harry iedereen aan het oplichten is door een verroest blik van f1,- te verkopen voor f3,- of f6,95.

Met de spanning die oploopt in het verhaal (nieuwe buren, bestaande buren die er alles aan doen om in de smaak te vallen bij de nieuwe buren, een ontluikende liefde, competitie, enzovoort) loopt ook langzaam maar zeker de temperatuur in de zaal op.

Meester Jan spoort ondertussen de kinderen van Meester Harald aan, die niet op het podium staan maar vooraan zitten om mee te zingen met de musicalliedjes: "Kom op jongens, ik heb jullie nodig!! Hard zingen".

Terwijl op het podium de oude buurjongen problemen krijgt met de nieuwe buurjongen omdat ze beiden verliefd zijn op hetzelfde meisje, krijgen een paar jongens van het "koor" ruzie over wie er al dan niet een poepje heeft gelaten.

Meester Jan onderbreekt het geheel. In verband met de tijd is het helaas niet mogelijk om de hele musical af te kijken. De zaal wordt tot slot getrakteerd op een aantal liedjes met als klap op de vuurpijl het slotlied. De kinderen van groep 8 zingen keihard en enthousiast mee als ze afscheid van de school en de oude buurt nemen.

Na afloop krijgen ze een keihard applaus uit de zaal.
Het is voorbij, het publiek gaat terug met de bus of op de fiets. De kinderen van groep 8 blijven nog. Vanavond treden ze op voor hun ouders.
Ze hebben het fantastisch gedaan! Tot ziens en veel plezier op jullie nieuwe school!

 

Meer foto's bekijken?

Klik HIER voor musical meester Jan.
Klik HIER voor musical meester Harald


Terug naar Reportage 2001. Terug naar Reportage 2001.