Groep 8 rolt de school uit


De afgelopen weken kregen de groepen 8 van de Johan Friso bezoek van Peter en Piet van de Sportraad Zuid-Holland. Zij zitten zelf in een rolstoel en vertelden over gehandicapt zijn en gehandicaptensport.

Peter was vroeger profkeeper bij Sparta, maar na een medische blunder is een been geamputeerd. Piet was een heel goede wielrenner, maar toen hij bij een afdaling op een auto botste, raakte hij gedeeltelijk verlamd en belandde ook hij in een rolstoel. Dennis uit groep 8: "Ik vind het heel erg wat er met Piet en Peter is gebeurd. Ik vind het erg knap van hen dat ze nog zo sportief zijn ondanks dat Peter een been verloren heeft en Piet een partiële dwarslaesie heeft.De kinderen kregen een video te zien met gehandicaptensporten en ontdekten dat die mensen juist heel goed kunnen sporten. Van handrolstoelen tot tandemwielrennen en van bungeejumpen tot voetbal voor blinden en slechtzienden, alles deden ze en nog heel goed ook!
Erik uit groep 8 zegt: "Als je gehandicapt ben kan je nog wel veel sporten doen zoals rolstoeltennis, rolstoeldansen, rolstoelvoetbal en nog veel meer. Ik vind het heel erg hoe Peter en Piet in een rolstoel zijn gekomen. Nu ik deze les heb gekregen kijk ik anders tegen gehandicapten aan."


Om te kunnen begrijpen wat een gehandicapte meemaakt in het dagelijks leven gingen de kinderen zelf in rolstoelen zitten. Piet en Peter hadden voor iedereen een rolstoel meegenomen en legden uit hoe je het beste kunt sturen. Vervolgens ging het in een lange stoet naar Het Palet om een potje rolstoelbasketbal te spelen. Maar eerst met de lift naar boven…… da' s nog een flinke klus!

Evelien: "Ik vond het spannend, vooral rolstoelbasketbal, ze lieten na afloop nog een paar sporten zien zoals: rolstoelhockey en rolstoeltennis."
Zelf hebben we nog goalspel gedaan, daarbij zitten twee teams van drie kinderen tegenover elkaar met een blinddoek voor. Dit spel wordt normaal namelijk gedaan door blinden en slechtzienden. Je probeert de bal, die je hoort aankomen door de belletjes erin, bij de tegenstander over de achterlijn te rollen. Hierna werd nog tikkertje gedaan en toen begon de terugreis naar school, ook in de rolstoel.

Roelie: "Ik vond het heel leuk (voor 1x dan) maar ik gleed heel de tijd van de stoep af. En ik vond het goalspel heel leuk omdat je niets kon zien en heel goed moest luisteren. Na de les bij Het Palet vertelde Peter nog allerlei dingen over gehandicapten en dat vond ik ook wel boeiend. "

We hebben gemerkt dat het lastig kan zijn als je een handicap hebt en dat een ongeluk soms in een klein hoekje zit, maar Peter zei ook dat 'je pas zielig bent als je jezelf zielig vindt' en dus weten we dat we mensen niet moeten pesten om hun uiterlijk, want die mensen zijn van binnen vaak juist heel mooi.

Klik HIER om het fotoalbum te bekijken.

Peter en Piet bedankt!

Terug naar Reportages 2001 - 2002. Terug naar Reportages 2001 - 2002.