Sportdag Bovenbouw


12 juni 2002


Het is nog vroeg. De wekker loopt af. Juf Tineke staat op en kijkt uit het raam. "Oh nee! Het regent!" denkt ze. Ze ziet de bui al hangen: de sportdag kan vast niet doorgaan.
Een half uurtje later stapt ze in haar auto en rijdt ze naar Dordrecht. Het regent dat het giet. "Ook dat nog: file!" Niet zo'n fijn begin van de dag.
Rond half acht is ze bij de sportvelden van Hercules. Daar ziet ze alle andere meesters en juffen ook al. Ze staan op de voetbalvelden; sommigen kijken naar boven, andere lopen te stampen om te kijken hoe nat de grond is.

Het weer is inmiddels een beetje opgeklaard (nou ja, het regent eventjes niet) en de velden zijn niet zo nat en glad als verwacht. Er wordt besloten om de sportdag door te laten gaan. Vlug pakt iedereen de spullen en gaat aan de slag met het klaarzetten van alle activiteiten. Meester Jan gaat op zoek naar de palen voor het hoogspringen, juf Dalina naar de harken voor het verspringen, juf Anja naar alle spullen voor het slagballen, juf Monique naar de ballen voor het balwerpen enz. Iedereen is druk met zijn eigen taak. Ondertussen zorgen juf Ciska, juf Tineke en meester Dick-Jan ervoor dat de stand voor de sportdagcommissie in orde komt. Ze halen een tafel zetten hem onder de trap.
"Jullie gaan toch zeker niet buiten zitten! Daar is het veel te slecht weer voor. Kom op, we halen de tafel naar binnen en maken daar een mooi plekje voor jullie."
De baas van de atletiekbaan is vastbesloten. "Dat gaan we dus mooi even anders doen hè!"

Na een half uurtje staat alles zo goed als klaar. De regendruppels vallen zachtjes naar beneden.
Daar komen de eerste kinderen al aan. "Het gaat toch zeker wel door, hè juf?"
"Ehm ... jullie laten het zeker niet doorgaan?" vraagt een moeder van een leerling.
"Ach, een beetje regen en wat water op de baan en de velden. Da's alles. Daardoor laten we onze sportdag echt niet verpesten hoor."

Binnen een mum van tijd is het ontzettend druk. Allemaal ouders en kinderen die graag willen beginnen. Fluitjes, stopwatches, tasjes met chips en drinken worden uitgedeeld, velden worden gezocht, kinderen worden bij elkaar gescharreld enz. Het is een gezellige drukte.
Als juf Tineke hard de bel luidt, gaan de kinderen snel aan de slag. De kinderen van groep 6 met slagbal, de kinderen van groep 7 met voetbal en de kinderen van groep 8 met atletiek.
Iedere jaargroep is verdeeld in 9 groepjes. De slagballers en voetballers spelen allemaal 2 potjes van 20 minuten, terwijl de atletiekers zich in het zweet werken (of waren het regendruppels op al die voorhoofden?) tijdens het balwerpen, sprinten, hoogspringen en verspringen.
Af en toe even uitrusten, een slokje drinken en een hapje eten en de sportdag loopt als een trein. Iedereen is lekker bezig. Er heerst een gezellige sfeer. De tijd vliegt. Binnen de kortste keren is het half één en moet alles weer opgeruimd worden. Spullen worden weer netjes teruggebracht, lijsten worden (soms een beetje doorweekt) ingeleverd, ervaringen en resultaten worden uitgewisseld ... Gauw allemaal een warme douche nemen en nog even nagenieten van die leuke, regenachtige, sportieve morgen op het nieuwe terrein van Hercules ...

Klik HIER om het fotoalbum te bekijken.

Terug naar Reportages 2001 - 2002. Terug naar Reportages 2001 - 2002.