Op bezoek bij de bijen

De groepen 5 zijn op 3 juni in het Weizigtpark op bezoek bij de bijen geweest. Vooraf kregen de kinderen hierover een les in de klas. Ze deden enthousiast mee, want over bijen wist iedereen wel iets te vertellen.
Zo was Bowie vorig jaar tijdens de schoolreis nog gestoken door een bij. De angel wilde er niet uit. ‘Juf, de bij gaat dan wel gelijk dood, toch?’ Inderdaad, want aan de angel zitten kleine weerhaakjes, daardoor kan de bij zijn angel niet uit de huid krijgen en breekt deze af. De angel hebben alle kinderen onder de microscoop in het Weizigtpark kunnen bekijken. We kwamen er tijdens de opdrachten achter dat een bij nooit zomaar zal steken. Hij doet dit alleen als hij in de val zit en er echt geen uitweg meer is.


Er waren leuke opdrachten te doen. Zo mochten de kinderen verschillende soorten honing proeven. Dat was lekker en gezond. Daarna gingen ze een kaarsje maken van echte bijenwas.
De kinderen mochten ook een kijkje nemen in een bijenkast. Vanachter een glazen plaat kon je duizenden bijen zien krioelen. De werkbijen (de vrouwtjes) hadden het er maar druk mee. Ze moesten de larven eten geven, de koningin verzorgen, de raten vullen met nectar…. Tussen al die werkbijen zat één koningin, dat was hard zoeken dus. Ze was net iets groter en smaller dan de rest.
Maar hoe zit het met de mannetjesbijen, wilden de kinderen weten. Tja, de darren hebben geen angel en gaan ook geen eten zoeken. Ze worden heerlijk verzorgd door de werkbijen.


Dat vonden de jongens wel om te lachen: ‘Ha, ha en de vrouwtjes maar werken!’ De darren moeten zorgen dat de koningin tijdens haar bruiloftvlucht paart met veel darren. Zo kan de koningin duizenden eitjes leggen, maar dan heeft ze de darren niet meer nodig. Die worden uit de bijenkorf gejaagd en kunnen zelf geen voedsel zoeken, waardoor ze niet zo lang leven. Dat was wel zielig vonden de kinderen. Iedereen moet hard meewerken in een korf en als je niets doet moet je weg.


De tijd vloog om en voor we het wisten, moesten we weer terug naar school. We hopen snel weer een keer naar Weizigt te gaan, want er is genoeg te zien en te beleven.
Kijk maar naar de foto’s van de groep van juf Tijmine.

Klik HIER voor een fotoreportage.

Terug naar Reportages 2002 - 2003. Terug naar Reportages 2002 - 2003.