SSSSSSSSSSSSSSSSSS! CITO!

 

De cito, je hele toekomst hangt er van af! Nou gelukkig niet, zo werkt het op de Johan Friso niet en zo werkt het op de meeste middelbare scholen ook niet.

Natuurlijk is de cito best belangrijk, omdat het een redelijk beeld geeft van een leerling. En ja, bij sommige scholen weegt de CITO wat zwaarder dan bij de andere scholen. Toch wordt het advies van de leerkracht eigenlijk bij alle scholen heel erg zwaar meegerekend. Vaak zwaarder dan de uitkomst van de CITO.
Dat is niet zo verwonderlijk, want de leerkrachten van de basisschool zijn over het algemeen heel goed in staat om in te schatten waar een groep 8-er het best op z'n plek is. Ze kennen het kind in de klas, z'n werkhouding, z'n mogelijkheden en z'n onmogelijkheden.

Maar waarom dan toch altijd die CITO-kriebels?
Is dat inderdaad omdat iedereen het kind naar de meest geschikte vervolgschool wil hebben? Of is het misschien ook een beetje dat deze CITO zo duidelijk het overgangsmoment markeert. Het moment van de basisschooltijd zit er op, maar wat staat ons met z'n allen te wachten?

Hoe dan ook, het is interessant om eens wat leerlingreacties te peilen. Eerst maar eens naar de klas van meester Dick-Jan.

Anne-Lucia en Carlijn:
Wij, groep 8, hebben net de CITO achter de rug.
Op 4, 5 en 6 februari was het in de groepen 8 helemaal stil. Je rook het zweet en je hoorde hersens kraken.
Het was op zich wel te doen. De CITO-boekjes waren in kleur. Er waren in totaal 12 taken: 4x taal, 3x wereldoriëntatie, 3x rekenen en 2x studievaardigheden.
Een dag van tevoren gingen we de namen invullen op een antwoordblad. Er waren er drie: elke dag één. Je moest telkens op je antwoordblad A, B, C of D aanstrepen. (en soms E.) Je moest zorgen dat je niet buiten de vakken kleurde want dan zou de computer het fout rekenen.
Taal: begrijpend lezen. Dat zijn tekstjes waar je vragen moest beantwoorden. Spelling: dat is hoe je (werk)woorden moet spellen en wat het betekent.
Wereldoriëntatie: aardrijkskunde, geschiedenis en natuurkunde. Dit was wel een moeilijk deel, maar het telt niet mee voor de uitslag.
Rekenen: het waren drie taken. Twee taken mochten met kladpapier. Eentje moest zonder. Het was soms wel makkelijk want je moest gewoon kiezen uit vier antwoorden.
Studievaardigheden: In deze taak moest je vragen maken die te maken hadden met logisch denken. Bijv. welk telefoonnummer je moet bellen als je iets wil weten en of je wel tabellen en schema's kan aflezen. En wat een hoofdzaak is van een tekst is enz. Je had een speciaal bronnenboekje voor deze taak.
(P.S: Lees wel onze pagina in de komende schoolkrant, want die wordt een topper!)

Marc:
Wij hebben dinsdag, woensdag en donderdag de CITO-toets gehad. De CITO- toets heeft een paar onderdelen. Wereldoriëntatie, rekenen, taal en studievaardigheden waren een paar onderdelen Je had een bepaalde tijd om een onderdeel te maken. Als je klaar was met een onderdeel moest je eerst de vragen op het antwoordenblad bekijken en controleren. Daarna mocht je iets voor je zelf doen wat je leuk vond.

Aan de overkant van de gang lopen we de klas van juf Dalina (en op vrijdag meester Enrico) binnen.

Kevin:
Ik vond de CITO niet zo moeilijk. Maar er waren opgaven die vrij moeilijk waren. Er waren er niet veel zenuwachtig en ik ook niet. De CITO viel mee. Alleen wereldoriëntatie was niet echt makkelijk. Ik hoop dat iedereen hem goed heeft gemaakt!

Wesley:
Bij de CITO-toets waren er moeilijke en makkelijke opgaven. Er waren veel opgaven zoals: taal:1, 2, 3 en 4, rekenen:1, 2 en 3, wereldoriëntatie:1, 2 en 3, studievaardigheden: 1, 2. De laatste dag was het moeilijkst. Er stonden gewoon heel moeilijke opgaven bij. Ik hoop dat ik het goed gedaan heb, ik heb in ieder geval mijn best gedaan!

Joey:
de CITO is volgens mij goed gemaakt. Hij was goed ingedeeld. Alleen begrijpend lezen zat er niet in. Pas op de 3e toetsdag kwam hij. Na vele uren werken was iedereen moe. De CITO was wel makkelijk. Iedereen zei dat iets wel makkelijk was. Ik hoop dat iedereen goed slaagt

Dan nog even naar de klas van meester Jan, meester Micha en juf Marga.

Nienke:
Ik vond de CITO-toets best makkelijk en ik vond het best leuk om te doen.
En het was lekker rustig in de klas. Ik had best veel zin in de CITO. En ik vond hem niet zo moeilijk. De pauzes tussendoor hadden wat mij betreft wel wat langer mogen zijn. Ik vond het wel goed dat je tussendoor niet mocht eten en drinken.

Samantha:
Het viel wel erg mee, ik dacht dat het moeilijker zou zijn, maar hij was supermakkelijk. Gelukkig dat wereldoriëntatie niet meetelde. Ik denk dat ik die 530 met gemak haal, dus m'n vader kan zijn portemonnee opendoen voor een paard!

Lilian:
Op de eerste dag van de CITO-toets waren veel kinderen zenuwachtig. Ik was een beetje zenuwachtig. Het leuke aan de CITO vond ik dat het lekker rustig was! De CITO was niet zo moeilijk maar ook niet makkelijk!

Patrick:
Ik kwam uit bed en dacht yes, CITO dag 2 en het volleybaltoernooi. Toen ik op school kwam, dacht ik: makkelijk maar soms viel het mee. Voor mijn gevoel vond ik het makkelijk.
Carolina: Op de tweede toetsdag kon ik haast niet uit mijn bed komen. Maar deze toetsdag was veel moeilijker dan de vorige. Vooral studievaardigheden was lastig.

Ralf:
Eerlijk gezegd vond ik hem heel erg moeilijk Met de vakken taal 2 keer, rekenen 1 keer en wereldoriëntatie 1 keer. Maar we kregen na elk onderdeel 5 minuten pauze. En een lange pauze van een kwartier.

Axel:
De CITO was niet echt leuk maar wel heel erg bepalend voor je school. Je hoeft niet zenuwachtig te zijn, want hij valt best wel mee. Daarom geef ik jullie wat tips:
1. wees niet zenuwachtig
2. oefen erg goed
3. wees goed voorbereid
4. en neem iets voor de afleiding mee

 

 

 

 

 

 

 

En dat laatste geloven we graag! Alle kinderen hebben vast en zeker hun uiterste best gedaan. De CITO zit er weer op voor dit jaar!

 

Terug naar Reportages 2002 - 2003. Terug naar Reportages 2002 - 2003.