Feest in Blijdorp.

De dieren van Blijdorp hadden zich er al weken op verheugd: op 24 september zouden de kinderen van de Johan Friso school hen een bezoekje brengen … en dat betekent groot feest!! Zij vinden het altijd schitterend om al deze kinderen te bekijken, want ze zijn allemaal verschillend: er zitten grote kinderen bij, maar ook kleine, dunne, dikke, blonde, donkere, lieve …… en jawel, ook ondeugende kinderen. De nachtdieren vonden het zo spannend dat ze er al nachten niet van hadden geslapen, de woelmuis lag maar te woelen en de krokodillen probeerden onder water het hoofd koel te houden …. de enige die zich nergens druk om maakte en zoals gewoonlijk altijd en overal lag en hing te slapen was de luiaard!

Weet je waarom ze zo zenuwachtig waren? Ze waren allemaal op de foto geweest en ook waren er foto's genomen van hun huizen (eerst hadden ze grote schoonmaak gehouden, want het moest er natuurlijk wel een beetje netjes uitzien). De jongste kinderen zouden met deze foto's een echte superspannende fotospeurtocht door de hele dierentuin gaan doen. De dieren waren erg benieuwd of de kinderen alles zouden kunnen vinden! Hoog boven de bomen waren het de giraffen die als eerste de bussen zagen aankomen, het waren er wel een stuk of tien, allemaal vol met kinderen! De olifanten trompetterden het nieuws door en binnen de kortste keren wist de hele dierentuin het. Het duurde wel even voordat iedereen binnen was, de mieren dachten bij zichzelf: "Hierbij vergeleken is het bij ons nog lekker rustig …." De jongste kinderen hadden er zin in en begonnen aan de fotospeurtocht.

 

Maar er was wel iets vervelends gebeurd: Wijkagent Paul van Santen had nog maar kort geleden een aantal botten gevonden van (waarschijnlijk) een antilope. Door middel van een geheim en zeer vertrouwelijk dossier van de politie werden de oudere kinderen opgeroepen de dader te gaan zoeken. Van een aantal mogelijke daders was de plaats gefotografeerd waar ze zich in de dierentuin bevonden en er waren ook diverse aanwijzingen. De wijkagent riep de jonge detectives op om hun speurneuzen op te zetten en de dader op te sporen!

Zo waren er dus de hele dag door groepjes kinderen aan het wandelen door het park. De dieren vermaakten zich, allemaal op hun eigen manier, kostelijk: de neushoorn liet zich niet bij de neus nemen, de apen aapten de kinderen na, de schildpadden deden rustig aan en de vlinders dartelden rond de hoofden van de kinderen. In het restaurant waren al voorzorgsmaatregelen getroffen, want de Johan Friso kinderen moesten allemaal patatjes met mayonaise krijgen en een pakje Taksi. In de vele vergaderingen die gehouden waren om dit allemaal te regelen, werden alle nodige afspraken gemaakt en ….. het liep prima en het smaakte voortreffelijk!

De flamingo's hadden heel wat euro's moeten neertellen, maar zij hadden dan ook de beste plaatsen: vlak voor hun neus werden alle groepjes kinderen op de foto gezet, en dat is pas leuk! Al die kinderen die net even een andere kant op kijken, die hun tong uitsteken, die niet of juist wel naast elkaar willen zitten …... je begrijpt, de flamingo's hadden de dag van hun leven!

Net zoals de haaien en andere vissen in het Oceanium: heb je wel eens door een rond glas gekeken? Door de bolling vervormt alles en dat is echt heel grappig om te zien!! Ze lachten zich tranen met tuiten, heb je dat gezien? Nee, nou ja …. het valt misschien ook niet zo op, in het water. Ik heb laatst van een rivierkreeft uit Blijdorp (die even een paar dagen in de Merwede bij Sliedrecht op vakantie was) gehoord, dat ze het er in het Oceanium nóg over hebben!

Aan het einde van de dag verzamelden alle apen …. eehhhh ….. ik bedoel, alle kinderen zich in de speeltuin om de andere apen te laten zien dat zij ook heel goed kunnen klimmen en klauteren. Veel dieren in de dierentuin hadden model gestaan voor allerlei speeltjes en poppetjes die in het souvenirwinkeltje te koop waren, en zij waren maar wát trots dat zoveel kinderen deze hebbedingetjes zo leuk vonden! Alle kinderen verzamelden zich bij de uitgang en gingen vervolgens weer in hun eigen bus zitten, zoals sardientjes in een blikje. De nijlpaarden waren er moe van geworden en gaapten uitgebreid, de leeuwen gingen lekker dicht tegen elkaar aan liggen, de veelvraat kroop in z'n holletje, de platvissen legden zich op de bodem ter ruste …. De Johan Friso school was weer weg en de rust in Blijdorp keerde terug.

En ik heb me laten vertellen dat alle dieren, zelfs de nachtdieren, gesnurkt hebben dat het een lieve lust was, en dat de oppassers aan de glimlach om de mond van sommige dieren (en niet alleen de lachvogel) konden zien dat ze prachtige dromen hadden over ….. de Johan Friso kinderen! Maar of dat helemaal waar is ……….

 

Klik HIER voor het Fotoalbum van Groep 3 en 4.

Klik HIER voor het Fotoalbum van Groep 5, 6 en 7.

 

Terug naar Reportages 2002 - 2003. Terug naar Reportages 2002 - 2003.