Sterrenwacht Mercurius

De kinderen van het BPH-project werken elke dinsdag in de mediatheek van de Johan Friso-school aan hun opdrachten. Soms gaan ze met elkaar op pad. Rogier vertelt.

Op 28 januari zijn we naar sterrenwacht Mercurius geweest. Het was er leuk en gezellig. We kregen een rondleiding. De man vertelde ons over stenen en meteorieten. En waar ze vandaan kwamen.
Er hing ook een foto van een krater in Mexico. Er was een computer waar je kon zien waar de ISS zich op dat moment bevond. Je kon kijken hoe zwaar 5 kg woog op een bepaalde planeet.
Je kon ook zien hoe het nieuwe ruimtevaartuig er uit ging zien. Op een ronde schijf zag je hoe lang het zou duren om er heen te gaan. Maar ook de diameter kon je zien, het gewicht, zijn teken en heel belangrijk: de naam.
Er was ook een soort powerpoint-presentatie. Hij legde ons uit dat een heel, heel, heel klein streepje van de zon een vlam van 10 kilometer groot kan zijn.
En ook wat er zou gebeuren als de zon dood ging. Hij vertelde het zo: als de zon dood zou gaan wordt hij zo enorm groot dat hij heel Mercurius, Venus, de aarde en Mars zou opslokken. Daarna zou hij weer kleiner worden en ontploffen. Zo ontstaat ook een zwart gat.
Er was ook een mooie grote sterrenkijker.

Tot slot vroeg de meneer van de rondleiding nog aan ons: “Weten jullie wat een gastronoom is? Iemand die veel van eten houdt. Wat is de overeenkomst tussen een astronoom en een gastronoom? Als je zegt: “kom,eten”, komen ze allebei aangerend!”

Klik HIER voor een fotoverslag.

Terug naar Reportages 2002 - 2003. Terug naar Reportages 2002 - 2003.

Terug naar Bovenschools Project Hoogbegaafden (BPH). Terug naar Bovenschools Project Hoogbegaafden (BPH).