Praktisch verkeersexamen groep 8

Je zult maar een groep achter zijn … na de citotoetsen, het kiezen van een nieuwe school in het V.O, het schoolkamp en met een musical in het vooruitzicht moet er ook nog even verkeersexamen gedaan worden.
Níet comfortabel zittend achter een tafeltje, maar in weer en wind op de fiets.
We schrijven donderdag 22 mei 2003 en het water komt met bakken naar beneden. Voor de 63 kinderen uit groep 8 die vandaag moeten laten zien dat ze alle verkeersregels kennen, is het geen pretje.


Via onze verkeersouder, dhr. Willem van Driel hadden de kinderen de te rijden route al van te voren gekregen. Alle groepen hadden deze route al minstens eenmaal gefietst.
Startpunt is autorijschool Wierks. Daar krijgt elk kind een startnummer. Om de 2 minuten vertrekt er een toch wel zenuwachtige examenkandidaat voor een rit door Dubbeldam en Stadspolders. Maar liefst 12 controleurs bevinden zich verdeeld over het parcours.

Voordat er gestart kan worden, moet een aantal fietsen nogmaals naar de keuring. Gelukkig is alles nu in orde en mogen alle kinderen starten.
Sven is de eerste kandidaat. Hij moet er even “in” komen: bij de eerste bocht vergeet hij zijn hand uit te steken. Hij is niet de enige bij wie er iets misgaat: Denise heeft even problemen met de ketting van haar fiets en Esther is na de eerste post de weg al kwijt. Ook Kimberley verdwaalt, maar Rik helpt haar uit de brand.


De mensen op de controleposten hebben het niet makkelijk met de regen. Ze houden zich warm met koffie uit thermoskannen. Alhoewel … de moeder van Oscar die de controlepost op het Damplein bemant, wordt door de plaatselijke middenstand van koffie voorzien!
De controlepost van Tiffany’s moeder bevindt zich midden in Dubbeldam. Het is soms moeilijk voor haar om goed op de verrichtingen van de kinderen te letten, want er moet heel wat gezwaaid worden naar allerlei bekenden. Tja, wat wil je als je in Dubbeldam woont! Toch is dat laatste ook weer een voordeel. Als ze even naar de wc moet, kan ze even snel naar huis. De kinderen worden ondertussen in de gaten gehouden door Tiffany’s vader.


Op controlepost 2 bevindt zich de opa van Axel. Hij houdt alle kinderen goed in de gaten. Dat geloven we graag, want hij heeft heel wat jaartjes bij de politie gewerkt! Axel blijkt later de beste van zijn klas te zijn bij de verkeersbordenquiz.
Voor de kinderen die klaar zijn met het examen, is er een groot springkussen. Daar komen ook de verhalen los. “Er reden heel wat kinderen verkeerd”. “Bij een verkeerslicht stond je soms met meerder kinderen te wachten”. “Allard reed door rood!” “Mario reed aan de verkeerde kant van het Damplein”. “Stoer hè, die hesjes met nummers!”


Ach, of het allemaal waar is, weten we natuurlijk niet. Maar het praktisch verkeersexamen 2003 zit er weer op! Met heel veel dank aan alle (groot)ouders!

Klik HIER voor een fotoverslag.

Terug naar Reportages 2002 - 2003. Terug naar Reportages 2002 - 2003.