Project Elim Home


 

Wel eens van intensieve thuiszorg gehoord?
Of een persoonsgebonden budget?
Of stichting Philadelphia?
Of NIZW?
Of de stichting hulp gehandicapten?
Of de WVG (wet voorziening gehandicapten)?
Of de SGVN (stichting gehandicapten voorzieningen Nederland)
Of van Steffie?
Of van………….. de lijst kan nog veel langer.

 

Voor wie niet te maken heeft met gehandicapt zijn of niemand in z’n omgeving kent die gehandicapt is, zijn al die begrippen niet meer dan woorden waarvan je niet weet wat je er mee moet.

Sterker nog, er zijn in Nederland zoveel instellingen, stichtingen, wetgevingen, voorzieningen dat mensen die er wel mee te maken krijgen soms door de bomen het bos niet meer zien. Wat er in resulteert dat er minstens zo veel sites zijn om uitleg te geven over….

Een luxe probleem! hoe anders gaat het toe in bijvoorbeeld Zuid-Afrika.
Onze school gaat zich van de herfstvakantie tot en met de paasvakantie inzetten voor “Elim home”. Een tehuis in Zuid-Afrika dat zich inzet voor het gehandicapte kind.

Dat het er daar wel iets anders aan toe gaat, kunnen we lezen op de site van de Zeister Zendingsgenootschap. http://www.zzg.nl/frames/ie_1024.htm. Hieronder een citaat.

“ Elim Home werd in oktober 1963 geopend in de westelijke Kaap Provincie in Zuid-Afrika en vierde onlangs dus het veertigjarig jubileum. Het was het eerste tehuis voor zwarte en gekleurde kinderen met een verstandelijke (en vaak ook lichamelijke handicap). In Elim Home, onderdeel van de Evangelische Broedergemeente en gevestigd in een voormalige boerderij in het dorp Elim (200 kilometer van Kaapstad verwijderd), worden 50 kinderen verzorgd en begeleid.

Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Sociale Zaken financiert slechts 45% van de exploitatiekosten van Elim Home en heeft sinds april 2003 de subsidie voor kinderen die ouder zijn dan 18 jaar zelfs helemaal stopgezet. Dat betreft inmiddels 10 kinderen en dat aantal zal in de toekomst alleen maar meer worden. Deze ernstig gehandicapte bewoners kunnen nergens anders heen en Elim Home zal ze dus uiteraard blijven verzorgen.”

Dat ze niet bij de pakken neer gaan zitten, wordt ook duidelijk. Ze ontwikkelen initiatieven om aan geld te komen en hebben zelfs duidelijk een vernieuwende visie m.b.t. hulpverlening!

Alleen………….ze redden het niet zonder anderen.
En in dit geval zijn wij, als leerlingen en ouders van de Johan Friso de anderen! Gewoon, maar voor heel eventjes. Van de herfst tot Pasen.

Het is herfst bij Elim, de subsidiekraan is dichtgedraaid.
Mogen wij dan voor Pasen zorgen? Nieuw geld en letterlijk en figuurlijk nieuw leven voor onze medemens in Zuid Afrika! Met elkaar moet dat toch lukken?

Terug naar Zending. Terug naar Zending.