Twee stevige voeten om door ‘t leven te gaan

1996

Het jaar dat Fokker failliet ging. Het jaar van de IRT affaire. Het jaar dat Nederland een enormewateroverlast kent. Zo erg, dat er compleet nieuwe plannen op tafel komen om Nederland beter te beschermen tegen het water. Boris Jeltsin & Bill Clinton blijven allebei president van hun land (Boris van Rusland en Bill van Amerika).
1996 – het jaar waarin de meeste leerlingen die nu in groep 8 zitten voor het eerst op de Johan Friso-school kwamen. Een historisch moment in een kinderleven. Al die wereldschokkende gebeurtenissen zullen waarschijnlijk aan hen voorbij zijn gegaan. Ze waren nog kleuters.

29 juni 2004

Opnieuw een historisch moment: “afscheid van groep 8”, “het einde van de basisschoolperiode”, “dag zeggen tegen mensen met wie je bijna 8 jaar bent opgetrokken”. Ook dit jaar hebben de juffen en meesters weer alles uit de kast getrokken om er een onvergetelijke avond van te maken. En dat dit gelukt is, zal niemand verbazen.

Meester van de Loosdrecht opent de avond. Hij wenst de kinderen:

twee stevige voeten om door ’t leven te gaan
twee stevige handen om anderen bij te staan

Hierna is het tijd om over te gaan tot de afsluiting van de basisschooltijd. Om het persoonlijke te benadrukken, gaat elke groep naar een eigen ruimte. Zo wordt op persoonlijke wijze afscheid van de leerlingen genomen.
De een houdt een serieus praatje, de ander heeft een gedichtje en weer een ander maakt een grapje. Langs de kant zitten trotse ouders. Ouders die, al zullen ze het misschien niet snel toegeven, misschien wel een brok in hun keel hebben omdat ook zij een periode afsluiten.

De kinderen krijgen allemaal een Bijbel, een pen, een cd-rom over het schoolkamp, hun rapport, hun verkeersdiploma en een groepsfoto.

Dan is het tijd voor een korte pauze met daarna de grote apotheose.
Het officiële gedeelte is voorbij en de spanning is weg, bij de kinderen althans. Voor de leerkrachten ligt dat even anders.
In een rap tempo volgen allerlei dingen elkaar op. Kinderen uit groep 8 treden op, er worden cadeaus aangeboden aan de leerkrachten van groep 8 en aan de school en er zijn optredens van alle meesters en juffen. Alle groepen hebben iets voorbereid. De onderbouwgroepen, de middenbouwgroepen en de bovenbouwgroepen. Poppenkastspel, zang, dans en theater wisselen elkaar af. Er is weer heel wat uit de kast gehaald.

Tot slot mogen alle schoolverlaters even op het podium meedansen en meezingen in “Idols”. En dan valt het doek. Dág Johan Frisoschool!
In de hal nemen de kinderen afscheid van hun meesters en juffen. Ze zullen vast en zeker nog een keer langskomen.

Hanneke Krabbe en juf Anne-Marie

Foto’s: meester Jan en meester Freddie

Klik HIER voor de foto's.

Terug naar Reportages 2003 - 2004. Terug naar Reportages 2003- 2004.