Valentijnsdag – 14 februari

Wat doe je op Valentijnsdag?

Op Valentijnsdag zet je jouw geliefde, of degene waarop je stiekem verliefd bent, in het zonnetje. Je stuurt bijvoorbeeld een mooie kaart, of koopt een klein cadeautje of neemt iemand mee uit eten.
Je kunt dit heel openlijk doen, maar het mag ook lekker stiekem, zodat die ander eigenlijk niet weet wie er verliefd op hem / haar is.
Lekker spannend!

 

 

Waar komt het vandaan?

Er zijn een heleboel verhalen die verklaren waarom we Valentijnsdag hebben.
Veel mensen zeggen dat het komt door priester Valentinus. Hij leefde in de derde eeuw na Christus in Rome. Hij verzorgde oude mensen, zieken en mensen die hulp nodig hadden, gaf mensen wijze raad en zegende Christelijke huwelijken in.
Het inzegenen van Christelijke huwelijken was heel erg strafbaar in die tijd!

Hoe dan ook, op een gegeven moment genas hij (Valentinus) de blinde pleegdochter van Asterius, stadhouder van Rome. Deze was zo blij dat hij zich bekeerde tot het Christendom. En ook liet hij alle gevangen Christenen vrij.

Dit was de druppel die de emmer deed overlopen voor keizer Claudius II. Claudius werd enorm boos en op 14 februari in het jaar 270 werd Valentinus gemarteld en onthoofd.

Later werd Valentinus door de kerk heilig verklaard en 14 februari werd een feestdag, die vooral in het Victoriaanse Engeland bijzonder populair was.

Het Victoriaanse tijdperk is een tijd waarin de mensen een beetje onhandig waren met het openlijk uiten van hun gevoelens. Dat deed je niet en dat was absoluut niet netjes. De mensen waren eigenlijk behoorlijk preuts in die tijd.

Openlijke liefdesuitingen waren 'not done'.
Op 14 februari konden huwbare jongens en meisjes hun geliefden echter ongestraft verrassen met (anonieme) cadeautjes, brieven en gedichten.

Engelse immigranten importeerden deze traditie in Amerika, waar het al snel uitgroeide tot een populaire (en commercieel uitgebuite) feestdag. Ook in Nederland wint Valentijnsdag de laatste jaren terrein.
Maar er zijn ook andere verklaringen voor dit feest.

We hebben Valentijnsdag te danken aan de Romeinse priester Sint-Velten. De dag voor hij werd onthoofd (in de tweede helft van de derde eeuw) schreef hij een liefdesbrief aan de dochter van de cipier, welke hij ondertekende met 'Valentijn'.

 

Of:
Valentijnsdag is afgeleid van het feest van godin Juno, koningin van de goden en godinnen en beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. Ter ere van haar werden op 14 februari Romeinse jongens en meisjes via een soort loting samengebracht.

Of:
Al in de veertiende eeuw stond 14 februari bekend als de dag waarop de vogels begonnen te paren. Analoog hieraan zou ook bij mensen de 'paringsdrang' op deze dag beginnen.
Valentijnsdag is een afgeleide van het vruchtbaarheidsfeest dat op 14 februari werd gevierd in de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van Rome, waren opgevoed door wolven.

Of:
Ook variaties op of combinaties van bovenstaande verhalen zijn we tegengekomen.

Om een lang verhaal kort te maken, eigenlijk is Valentijnsdag bedoeld om je ‘geliefde’ extra in het zonnetje te zetten, openlijk of stiekem!

De bron van de hierboven genoemde informatie is www.vanharte.nl. De plaatjes zijn van microsoft of via www.google.nl gevonden

In verschillende klassen is druk gewerkt rond het thema “Valentijn”.

Groep 1/2 juf Erna/juf Roelie: kaarten voor iemand die je heel lief vindt.
Groep 1/2 juf Petra/juf Linda: kaarten voor iemand die je heel lief vindt.
Groep 6 meester Micha: Valentijnstips.
Groep 7 juf Mathilde: gedichten en tekeningen.
Groep 8 juf Monique/juf Ciska: gedicht.

Met dank aan meester Jan en alle kinderen die hebben meegewerkt!

Terug naar Reportages 2003 - 2004. Terug naar Reportages 2003- 2004.