Kaaskoppen

 

Ja, we zijn aan de slag geweest met de leskist “zuivel” en hebben onze eigen kaas gemaakt én geproefd. Maar dat was nogal een hele klus.

Als eerste hebben we een pekelbad gemaakt. Daarna moesten we in een pan 3 liter volle melk tot 30° C verwarmen. Tja… en hoeveel is dat precies 3 liter ? En waar zit de 30° C op de thermometer? Ook nog even een kopje karnemelk en 1 ml stremsel toevoegen. Na goed geroerd te hebben moest de pan een half uur blijven staan. Even goed kijken op de klok. Hoe laat is het nu? Hoe laat is het over een half uur? Even rekenen hoor!

Daarna mochten de kinderen helpen om met een kaasmes kleine stukjes te snijden. Het zag er dan uit als dunne kwark. We konden de stukjes van de kaas (wrongel) al zien en er kwam sap boven drijven (wei). Dat sap moest er uitgezeefd worden, waarna bijna alle kinderen ook een slokje van de wei geproefd hebben. Een beetje vreemd, maar wel lekker.

 

De wrongel hebben we in een kaasvat gedaan. Dit kaasvat hebben we onder de kaarspers gezet, om de laatste sap eruit te persen. Na 2 uur mocht het kaasje uit de pers, om een lekker pekelbadje te nemen (4 uur).

De kaas is nu bijna klaar……Nog maar 3 weken wachten, voordat we onze zelfgemaakte, unieke kaas konden proeven. Dat was best spannend, maar de meeste kinderen vonden hem erg lekker. De kaas smaakte niet zoals in de winkel, maar het is toch het lekkerst, als je het helemaal zelf hebt gemaakt !

Juf Anita & juf Tijmine bedankt voor deze culinaire bijdrage.

Meester Freddie
Hanneke Krabbe

Klik HIER voor de foto’s.

Klik HIER als je nog meer wilt weten over kaas maken.

Terug naar Reportages 2004 - 2005 Terug naar Reportages 2004 - 2005