Kerstmis 2004: Stel je voor dat …

 

Stel je voor dat in de nacht … God laat weten dat je juist dan tekens van licht mag verwachten. Samen met de kinderen zijn we op zoek gegaan naar tekens van licht en we hebben die ook gevonden. Hét verhaal over de geboorte van Jezus staat centraal in de verschillende Kerstvieringen op school of in de kerk.

De kleuters van locatie 196 beginnen dinsdagavond in de Kandelaarkerk, waar om 18.30 uur de deuren voor hen open gaan. Op woensdagavond is het de beurt aan de kleuters van locatie 821. De kinderen zijn opgewonden en zien er feestelijk uit. De kerk is mooi versierd met sterren, kaarsen en lampjes. Aan alles kun je zien, dat hier een bijzonder feest wordt gevierd.

Als iedereen binnen is, worden de kaarsjes met de kinderen aangestoken en gaat de viering beginnen . Het kerstverhaal wordt door de kinderen goed uitgespeeld. Jozef en Maria en de ezel, de herders en hun schapen, de engelen en de wijzen, ze spelen allemaal mee. De herbergier heeft niet veel geslapen, maar aan het einde van het toneelstuk ziet hij dat er een kindje is geboren. Ssssssssst !!! zeggen de spelers tegen hem. De herbergier vindt het dan niet meer erg, dat hij die nacht zo weinig heeft geslapen.

Ook voor de kinderen van de groepen 3, 4 en 5 gaan de deuren van de Kandelaarkerk open. Elise, als herder verkleed, vertelt : “Ik ben niet zenuwachtig, mijn buik is zenuwachtig”
Als de kaarsen zijn aangestoken, doen Evelien en Angelie het gebed en wordt het kerstverhaal verteld en uitgespeeld door de kinderen uit de groepen 4. Dit wordt muzikaal afgesloten door de kinderen van de groepen 3, die het lied “Zeg eens herder” uitvoeren. Tot slot zingen ze :“God biedt ons de Vrede in dit Kindje aan !”

Een koortje met kinderen uit de groepen 3, 4 en 5 begeleidt op het podium enthousiast het zingen met leuke bewegingen. Dan … een wit doek, lichten uit … er komt er een schimmenspel door de groepen 5. De kinderen zitten ademloos te kijken naar de schaduwen van de kinderen, die een verhaal over een koning spelen.
Daarna vertelt juf Angelique een verhaal over Bert, waarna het danklied word gezongen. Alle kinderen krijgen een cadeautje mee en als ze na de viering naar buiten gaan, verzucht één van de kinderen : “Juf, dit is de eerste keer dat ik blij ben, dat ik mag gaan slapen”. En Kevin wenst : “Meester, was er maar elke week zo’n feest.”

In de kerstviering van de groepen 6 staat een postbode centraal. Hij leert van de kinderen de ware betekenis van Kerstmis. De kinderen zingen met elkaar:

Goed nieuws, goed nieuws, iedereen mag het horen.
Goed nieuws, goed nieuws, iedereen mag het horen.
Jezus is geboren! Jezus is geboren!

De groepen 7 vieren het feest met een musical. In het toneelstukje laten de kinderen het kerstverhaal over Jozef en Maria aan elkaar zien. Eén klas speelt toneel, de andere groepen zorgen voor de liederen, het geluid en het decor. Dat dit decor heel mooi is geworden, is te zien op de foto’s.

In de hal van het hoofdgebouw vieren de kinderen van de groepen 8 Kerstfeest. Evita leest voor uit Lucas, het gebed wordt voorgedragen, het kaarsenspel wordt gespeeld, Maud speelt solo op de piano; veel kinderen hebben een aandeel in dit feest. Ook hier wordt de betekenis van het Kerstkind duidelijk: Jezus is gekomen voor iedereen.

Van jong tot oud, álle kinderen van de Johan Friso vieren het Kerstfeest met elkaar. De bijzondere sfeer, de kaarsjes, het aloude verhaal (soms in een eigentijds jasje gestoken), de mooie kerstliederen ... We leren dat ook wij een lichtje kunnen zijn:

Jezus zegt dat Hij hier van ons verwacht
dat wij zijn als kaarsjes, brandend in de nacht.
En Hij wenst dat ieder tot Zijn ere schijn’:
jij in jouw klein hoekje en ik in ’t mijn.

Klik HIER voor foto’s uit de groepen 1 en 2.
Klik HIER voor foto’s uit de groepen 3,4 en 5.
Klik HIER voor foto’s uit de groepen 6,7 en 8.

Veel collega’s en stagiaires hebben meegewerkt aan deze reportage. Iedereen heel erg bedankt!

Meester Freddie

Terug naar Reportages 2004 - 2005 Terug naar Reportages 2004 - 2005