Lampibollenoptocht!

 

De lampionnenoptocht lopen wij al jaren (mits het weer het toelaat, en dat blijft twijfelachtig op 31 januari) ter ere van de verjaardag van Koningin Beatrix. Dit jaar werd de optocht gekoppeld aan een actie voor Azië!

Al met al was het alweer 2 jaar geleden dat wij als ouderraad deze activiteit mochten organiseren. Heel vroeger liepen we met de kinderen van school, vergezeld door een muziekkorps, een rondje door de wijk. Als ouderraad vonden wij m.n. het einde van deze optocht maar zo zo. Dat was dan ook de reden dat wij 3 jaar geleden de kinderen voor het eerst trakteerden op een oliebol na afloop van de lampionnenoptocht terwijl het korps nog een toegift gaf.

Ook werden er oliebollen verkocht en de opbrengst werd door de familie Reemer van de Dordtsche Gebakkraam geschonken aan school. Toen wij de familie Reemer benaderden met de vraag of zij weer oliebollen voor ons wilden bakken voor de lampionnenoptocht van 2005 gaven zij aan de opbrengst van de losse verkoop te willen besteden aan bouwstenen voor scholen in Azië.

Een heel leuk initiatief. En als dan het b(o)alletje gaat rollen komen er allerlei ideeën:

Idee 1:

Er moesten lampionnen komen…….. We zouden ze met € 0,75 “winst” verkopen. Dat hebben we geweten…… We begonnen heel voorzichtig. 25 lampionnen voor iedere locatie met de garantie dat we ze terug mochten geven als we ze niet konden verkopen. Dat was echter niet het geval…….Wel 4x zijn we teruggegaan naar de speelgoedwinkel in Dubbeldam. In totaal zijn er 105 lampionnen verkocht.

Bij het betalen van al de lampionnen kregen we als verrassing ook nog 20% korting!

 

Idee 2:

Het leek meester Jan wel leuk om de groepen 8 wat oliebolletjes te laten verkopen. Ook de familie Reemer vond dit een leuk idee en opperde spontaan ook van deze opbrengsten (minus een kleine tegemoetkoming in de materiaalkosten) bouwstenen te kopen. Wat we toen nog niet wisten, was dat de leerlingen van de groepen 8 zo enthousiast zijn gaan verkopen dat het voor de familie Reemer leek alsof oud en nieuw op 28 januari viel. Er zijn 3000 oliebollen verkocht!!!

Om 6.00 uur stond George al naast zijn bed om oliebollen te gaan bakken voor school. En ‘s middags om 15.00 uur kwamen de laatste bollen uit de kraam. De middag daarvoor hadden moeders van de ouderraad zakjes zitten schrijven met het aantal oliebollen en hadden ze voor ieder kind een tasje met daarop de naam klaargemaakt.

Op vrijdag v.a. 11.00 uur was het dus heen en weer rijden met kratten oliebollen naar locatie 821, waar vol enthousiasme de zakjes en tasjes werden gevuld. Zelfs de juffen (die lunchpauze hadden) moesten er aan geloven, maar deden net zo enthousiast mee. Sommige kinderen hadden wel 25 tasjes met oliebollen. Omdat wij het niet verantwoord vonden om kinderen met zoveel tasjes aan het stuur naar huis te laten fietsen, zijn er ook nog door ons oliebollen bij de kinderen thuis gebracht.

Al met al een hele klus …. die niet had kunnen slagen zonder de hulp van in de 1 e plaats de enthousiaste “verkopers” (de leerlingen van groep 8), George en Helen Reemer, de leerkrachten van groep 8 die op die vrijdag hun voorbereide lessen in het water zagen vallen, juf Yvette, die de lerarenkamer zag veranderen in een oliebollenkraam (compleet met poedersuiker), alle ouders van de ouderraad die hebben geholpen met inpakken en verder iedereen die heeft bijgedragen om dit ideetje te doen slagen.

De dag van de lampionnenoptocht zelf (31 januari) begon goed….. zelfs het zonnetje kwam door. Maar…… zoals het angstig in de gaten gehouden weerbericht op teletekst al aangaf…… tegen de avond kans op buien. En die zijn gevallen…..met als hoogtepunt precies het moment dat wij de lampionnenoptocht liepen. Het mocht de pret niet drukken…… de kinderen hadden er zin in. Hier en daar werd zelfs gezongen. Met een regenpak aan, paraplu op, je vriendjes en vriendinnetjes uit je klas, papa en/of mama en zelfs heel veel meesters en juffen in de buurt viel het toch nog mee.


Op het schoolplein was nog een lekkere oliebol. Ook daar was de regen de grote spelbreker. Waar we gehoopt hadden op meerdere uitdeelpunten bleef onze “werkruimte” beperkt tot een paar m 2. Het gevolg: een hele lange rij met hier en daar wat gemopper.

Toen iedereen nat en koud naar huis was, moest er natuurlijk nog opgeruimd worden. Door de vele hulp is dat in een rap tempo geklaard. En….. hoe frustrerend: bij het naar huis gaan regende het niet meer!

Op donderdagmiddag 3 februari zijn de bouwstenen gekocht. Samen met Helen en Romy (gr. 5) Reemer, Kim uit gr. 8 van juf Monique/meester Jan, Beau uit gr. 8 van juf Ciska/ juf Dalina, Timen uit gr. 8 van meester Dick-Jan en de 3 commissieleden, verantwoordelijk voor de lampionnenoptocht van de ouderraad, is de school uitgekozen waarvoor wij bouwstenen wilden kopen. Onze keus is gevallen op een school in Indonesië.

Heel trots kunnen wij vertellen dat wij met ons allen 22 bouwstenen à € 50,- hebben kunnen kopen!!! 11 “bouwstenen” worden gebruikt om de bouwvakkers te betalen en 11 “bouwstenen” zijn voor een bijdrage aan het dak. Het bijbehorende certificaat is uitgeprint, zal alle klassen rondgaan en krijgt een mooi plekje op school.

Namens de lampionnenoptochtcommissie van de ouderraad:

Francisca Burggraaf
Monique Schot
Els Leijs

Klik HIER voor de foto’s.

Terug naar Reportages 2004 - 2005 Terug naar Reportages 2004 - 2005