Vuurwerk is mooi, maar…..

 

Het jaar is weer bijna voorbij en dat betekent groot feest op 31 december. En bij dat feest hoort natuurlijk vuurwerk, maar hoe moet je nu eigenlijk met vuurwerk omgaan…..?

Ik vroeg aan een aantal kinderen uit mijn klas of ze wisten hoe ze met vuurwerk om moeten gaan. Nou ik schrok er een beetje van hoe weinig jullie er van af weten. Wist je bijvoorbeeld dat je 16 jaar moet zijn als je vuurwerk wilt kopen. Dan heb ik het natuurlijk over het echte grotere vuurwerk: zoals bijvoorbeeld de zo bekende strijkers, de pijlen en het grond- en siervuurwerk. Als je gewoon omgaat met vuurwerk zoals het zou moeten, kan er eigenlijk niks misgaan. Hier een paar tips om veilig met vuurwerk om te gaan:

 • Maak nooit zelf vuurwerk!
 • Steek alleen vuurwerk af met toestemming van je ouders of verzorgers!
 • Richt nooit vuurwerk op andere mensen!
 • Doe niet stoer met vuurwerk, is nergens voor nodig!
 • Stop geen vuurwerk in een fles!
 • Let op je kleding, draag daarom bijvoorbeeld geen stoffen zoals nylon. Deze stoffen zijn namelijk zeer brandbaar!
 • Houd een veilige afstand van vuurwerk!
 • Let op de windrichting! Er kan ineens een flinke windvlaag komen en je vuurwerk vliegt de verkeerde kant op.
 • Koop vuurwerk alleen in de erkende vuurwerkwinkels!
 • Gebruik altijd een aansteeklont!
 • En tenslotte STEEK OUD VUURWERK NOOIT OPNIEUW AF!!!

Je mag je vuurwerk pas kopen op de laatste drie dagen van het jaar. Dus dit jaar zijn dat de dagen: woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag 31 december! En je mag je vuurwerk pas afsteken vanaf 10 uur ’s ochtends op 31 december tot 2 uur ’s nachts op 1 januari.

Houd je je niet aan deze regels dan heeft de politie iets bedacht waar kinderen jonger dan 12 jaar naar toe kunnen gaan waar ze dan straf krijgen. Het heet Stop. Als je daar naar toe moet, moeten je ouders mee. Je gaat dan naar Bureau Halt en je kunt dan rekenen op een leerstraf van een paar uur! Ben je ouder dan 12 jaar, dan ga je direct naar Bureau Halt en dan hoeven je ouders geen toestemming te geven. Je kunt ook dan rekenen op een leerstraf van een paar uur!

 

Jullie hebben ook als opdracht gekregen een poster te maken over vuurwerk. Ze zijn allemaal erg mooi geworden, en we hebben goed kunnen zien dat jullie je er je best op hebben gedaan. Daarom hebben we van een aantal posters een foto gemaakt.

Klik HIER voor de foto’s van de vuurwerkposters.

Op deze site kun je een leuk en leerzaam spel spelen: http://www.brandweer.nl/vuurwerkspel/vuurwerkspel.html

Zo, jullie zijn nu een stukje wijzer geworden over het gebruik van vuurwerk. Probeer je hier aan te houden, dan ben je voor iedereen een stuk veiliger bezig.

Ik wens jullie een onwijs leuke vakantie en een knallend 2005!!
Tot volgend jaar!

Juf Judith (stagiaire groep 8a)

Klik HIER voor de foto’s van de vuurwerkposters.

Terug naar Reportages 2004 - 2005 Terug naar Reportages 2004 - 2005