Afscheid in Hotel “Johan Friso”

 

Maandagavond 3 juli 2006 … de afscheidsavond van de groepen 8! Het Insula College is tijdelijk omgedoopt in “Hotel Johan Friso”. Alle gasten kunnen zich direct melden bij de balie. Na het inchecken begint een onvergetelijke avond.

Om half 8 opent meester Bert van de Loosdrecht de avond met het gedicht “Groeien”, waarin duidelijk wordt dat afscheid nemen van de basisschool niet zomaar iets is. Dat dit groeien, groter worden, niet vanzelfsprekend is, weten alle aanwezigen. 71 kinderen nemen nu afscheid, maar dat hadden er 72 moeten zijn. Eerder dit jaar namen we al afscheid van Sjoerd. Zo waardig als een witte ballon de ruimte kiest, heeft Sjoerd ons verlaten. Om dit te symboliseren is aan de rand van het podium een witte ballon bevestigd. We zijn er allemaal even stil van.

Deze avond krijgen de kinderen hun rapport, hun verkeersdiploma, een pen, een dvd over het schoolkamp en een ‘reisgids’: de Bijbel. Hieruit leest meester Bert voor, hoe God als wolk en vuurkolom het volk Israёl de weg wijst. Een cadeau voor de toekomst op een avond waarop ook teruggeblikt wordt.

Dat gebeurt dan ook in de verschillende zalen van dit “hotel”, waar de leerkrachten van de groepen 8 op persoonlijke wijze afscheid van hun leerlingen nemen. Juf Monique begint met een gedicht waarbij lief en leed van het afgelopen jaar voorbij komen, meester Jan Willem start met zijn groep met het lied “Heart of worship” en meester Micha laat de basisschooltijd op rijm voorbij komen. Hierna komt ieder kind, alleen of samen met een klasgenootje, naar voren. Met een toespraakje, een handdruk, een lach en een traan en de uitreiking van de cadeaus wordt een enerverende periode afgesloten.

Na dit officiële gedeelte en de pauze is het genieten tijdens het kijken naar de Schoolkamp-DVD. Ouders bedanken de leerkrachten van groep 8 en doen de school 2 vitrinekasten cadeau. Voor alle bekers en trofeeën die de school vast en zeker nog gaat winnen!

Het toneelstuk van het zomerfeest, “Floddertje”, zorgt voor veel hilariteit, vooral als het niet helemaal gaat zoals juf Esther vertelt. Zo komen opa Dick-Jan en oma Tineke niet met de lift en valt Floddertje pas op dringend verzoek van de vertelster. Hierna wordt een stukje uit de afscheidsmusical van groep 8 opgevoerd, waarin Bob, Harrie en Hetty Horeca het erg druk hebben met het runnen van hun hotel. Tja, wel een raar gezicht om je meester of juf zo in actie te zien. En helemaal tekstvast zijn ze ook niet! De leerkrachten kunnen even uitrusten tijdens de act van Wouter en Maarten, die á la Bert Visscher de zaal op gedurfde manier op kwinkslagen trakteren.

Dan volgt het slotstuk van de avond: de playbackact. De vijf juffen van Treble bijten het spits af en vervolgens passeren in hoog tempo allerlei beroemdheden de revue. Dat juf Marjolijn Dijk Adriaan speelt, is snel duidelijk … maar wie speelt Bassie? De zwangere meester Enrico, de soepkip, de dansende gangsterjuffen, het fraaie duet van meester Dick Jan en juf Helene, meester Bert die als Living Doll de zaal in springt, een Cliff Richard die veel van meester Paul wegheeft …. uiteindelijk zijn ze allemaal “vrienden voor het leven”. Samen met de kinderen van groep 8, hun ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s.

Zo eindigt een onvergetelijke, en traditiegetrouw ook weer warme, avond in een wel heel bijzonder “hotel”. Dag Johan Friso!

Meester Freddie en juf Anne-Marie

Klik HIER voor de foto’s.

Terug naar Reportages 2005 - 2006 Terug naar Reportages 2005 - 2006