Appels, geen peren

 

In alle groepen 4 kwam gastdocent Willem Hesseling langs om een les over ‘Karel Appel’ te geven. Mensen die denken dat Karel Appel zomaar wat aanknoeide, hebben het toch echt mis.

Karel Appel schildert in kinderstijl, omdat kinderen eerlijk en met veel fantasie kunnen tekenen. Zo gebruikt Karel Appel vrolijke kleuren en mooie vormen. Het maakt niet uit of het helemaal wordt zoals het in het echt is, als het maar enigszins herkenbaar blijft. Als je naar zijn schilderijen kijkt, zie je veel fantasiebeesten en mensen. Vrienden van Karel Appel vonden dat hij gelijk had en hebben toen een clubje opgericht. Ze noemden de groep: CoBrA, genoemd naar 3 belangrijke steden waar de schilders woonden: Kopenhagen, Brussel en Amsterdam.

De kinderen in de klas begrijpen zo’n clubje helemaal. Zo heeft Damyan een grappenmakersclubje en is er ook een geheim boomhutclubje.

Na deze uitleg, zijn de kinderen zelf aan het werk gegaan. Want er moest nog wel even flink gekleurd worden. Moet je maar eens kijken naar de prachtige foto’s, die gemaakt zijn van de fantasiebeesten. Ieder kind heeft een dier getekend met krijt. Het paard van Quinty heeft vleugels en staat op rolschaatsen. De poes van Lisa heeft vrolijke streepjes. Er is heel hard gewerkt, want je mocht geen wit meer zien en als je tekening af was, moest je er een dikke rand omheen kleuren. Daarna hebben de kinderen het beest uitgeknipt en zijn ze achter elkaar opgeplakt. Zo werd het een vrolijke dierenparade.

Willem Hesseling vertelde de kinderen, dat ze dus eigenlijk kunstenaars zijn!! En daar zijn de juffen van groep 4 het helemaal mee eens. ‘Ik wil later ook echt kunstenaar worden’, vertelde Damyan. Tijd voor een kunstenaarsclubje? Oordeel zelf.

Juf Tijmine

Willem Hesseling bedankt voor de leuke lessen! Juf Anita en juf Tijmine, bedankt voor de foto’s en het verhaal.

Klik HIER voor de foto’s over Kunst uit de groep van juf Tijmine en juf Anita

Terug naar Reportages 2005 - 2006 Terug naar Reportages 2005 - 2006