De juf van een instroomgroep

 

Tja, dan ben je vier jaar en mag je eindelijk naar de basisschool! Dat was niet alleen spannend voor de meeste kinderen maar ook voor de ouders en voor mij als afstuderende juf. Want wat doe je nu eigenlijk allemaal op de basisschool?

In januari startte er op locatie 821 weer een nieuwe instroomgroep. De eerste week was wel even raar hoor zo met vier kinderen in de klas maar al snel kwamen er steeds meer kinderen bij.

 

Al snel maakten we kennis met Ot en Sien vanwege het grote project op school. De poppenhoek werd ingericht als een ouderwetse huiskamer met kanten gordijntjes, een klein porseleinen serviesje en verkleedkleren voor Ot en Sien. Ook maakten we echte Oud-Hollandse spelletjes. Zo werden er knikkers gekleid en een knikkerbaan gemaakt. Toen ik de spaken uit een oud fietswiel wilde halen, kwamen er een paar kinderen helpen. Ik schroefde de spaken los en zij draaiden de spaken in het midden van het wiel eruit. Dat was best nog een lastig klusje maar de kinderen overlegden en hielpen elkaar en het resultaat mocht er zijn!

Na het project, gingen we over op een thema van de methode Schatkist en werd de klas weer van inrichting veranderd. De poppenhoek werd de boot van eend met daarvoor de bouwhoek die bestond uit een “vijver” en de steiger. In de vijver kwamen eendjes, kikkers en visjes die je met een schepnet uit de “vijver” kon vissen. Daar is heel wat gevist! Ook had juf Fien een aantal opgezette dieren geleend die in en om de sloot leven. Dat was heel indrukwekkend!

 

Bij het thema “Lente” zijn de kinderen o.a. bezig geweest met het ontleden van verschillende bloembollen. Wat zit er nu eigenlijk in zo’n bol? Zit daar de bloem soms al op gevouwen in? Met mesjes en vergrootglazen zijn ze aan de slag gegaan. En hoe zit dat dan met zaadjes? Ook daar zijn de kinderen mee aan de slag gegaan. Het resultaat daarvan hebben alle mama’s met moederdag kunnen zien.

Er komt heel wat op je af als beginnende kleuter. Wat dacht u van zo’n indrukwekkend kiesbord? Je mag kiezen waar je gaat spelen en hangt op dat bord je naamplaatje bij die activiteit. Wil je weer wat anders gaan doen? Eerst opruimen waar je mee bezig bent en dan je naamplaatje op het kiesbord verhangen. En tja, soms moest er wel eens onderhandeld worden als er geen plek meer was.

Ook bij het plakken komt het een en ander kijken. Mocht je op de peuterspeelzaal nog heerlijk je papier insmeren met lijm, op de basisschool gaat dat anders. Nu smeer je dat met lijm in dat je op wilt gaan plakken. Daarvoor gebruik je een matje zodat de tafel niet vies wordt. En als je klaar bent met plakken, maak je alles schoon en ruim je het op de goede plaats weer op.

En dan het speellokaal. Echt gymmen! Dat is spannend! Gelukkig deden we dat de eerste weken nog met de kinderen van juf Sandra en juf Erica. Die wisten allemaal al hoe het moest en konden ons mooi laten zien hoe dat gymmen in zijn werk ging.

Dat is allemaal wel even wennen hoor!

Maar met elkaar leerden we en ontdekten we een hoop. Ik heb in elk geval een hele fijne tijd gehad op de Johan Friso en mis “mijn” gezellige, leergierige kinderen uit de instroomgroep best hoor. Ik denk nog regelmatig met heel veel plezier terug aan mijn afstudeerperiode en aan het ontroerend lieve afscheid.

Ik wens jullie allemaal een ontzettende leuke schooltijd en alvast een prettige vakantie!

juf Karin

klik HIER voor de foto’s van het gehele jaar

Terug naar Reportages 2005 - 2006 Terug naar Reportages 2005 - 2006