Dure deuren – de Maeslantkering

 

Dammen, dijken, sluizen, terpen, deltawerken, stormvloedkering….. in de aardrijkskundeboeken lezen we er genoeg over, maar hoe zien deze zaken er in het echt uit?

In de groepen 5 zijn we voor het project volop bezig met het thema “De strijd tegen het water” en wat is er dan leuker om een uitstapje te maken naar één van deze zaken. Zo gezegd, zo gedaan…. op dinsdag 7 februari en woensdag 8 februari reed er een grote sliert auto’s vanuit Dordrecht richting Hoek van Holland, naar de Maeslantkering. Na een uurtje rijden, kregen we een rondleiding, mochten we buiten kijken naar de kering van dichtbij, hebben we een maquette bekeken, proefjes gedaan en een film gezien.

De kering is gemaakt om de mensen te beschermen tegen een overstroming. Het zijn eigenlijk twee grote deuren die drijven op het water en die dicht kunnen als er te veel water komt. De kering is gebouwd na de overstroming van 1953. Er zijn toen heel veel mensen verdronken en dat willen we natuurlijk niet meer. 15 jaar geleden is de kering gebouwd en het kostte wel 450 miljoen euro (dat is heel veel zakgeld!). De kering wordt één keer per jaar getest en dan gaan de deuren dus even dicht. Daarna moeten ze snel weer open, anders kunnen de boten er niet meer door.

We hebben ontzettend veel geleerd van dit uitstapje en een heel leuke ochtend gehad. De foto’s geven hiervan een indruk en iedereen komt natuurlijk even een kijkje nemen in de groepen 5 tijdens de tentoonstelling. Daar is ook een poster van de kering te zien en nog veel meer……..

Mensen van de Maeslantkering, we hebben genoten! Ouders die hebben gereden, ontzettend bedankt!

Namens de groepen 5, meester Eli

Klik HIER voor de foto’s van groep 5 meester Freddie/juf Mieke
Klik HIER voor de foto’s van groep 5 meester Eli
Klik HIER voor de foto’s van groep 5 juf Rianne/juf Henriëtte
Klik HIER voor de foto’s van groep 5 juf Marjolijn/juf Karin

Terug naar Reportages 2005 - 2006 Terug naar Reportages 2005 - 2006