Een strenge juf

Nee, nee, niet zo bij die deur gaan staan! Eerst netjes in de rij, 2 aan 2! Pas als de bel gaat, mogen jullie STIL naar binnen.”

Nou, niemand durfde nog maar iets te zeggen. Een beetje stil gingen we de juf achterna en we wilden direct in die leuke bankjes gaan zitten. Helaas, dat mocht óók al niet. We moesten naast de bankjes gaan staan, “Goedemorgen juffrouw” zeggen en daarna konden we pas in de bankjes gaan zitten.

De klas had vreemde hoge ramen en er hingen vertelselplaten aan de muur. Zouden we daar nog een verhaal over horen? “Handen op tafel!” Huh? Wat krijgen we nou? Kritisch bekeek de juf of alle nagels en handen schoon waren, want hygiëne is heel erg belangrijk. Gelukkig had iedereen schone nagels en handen en kon de les eindelijk beginnen.

 

We startten met lezen en dat was niet moeilijk. Maar het was wel erg ouderwets hoor! Veel moeilijker was het schrijven met een kroontjespen en één hand. “Wat is dat? Foei, jij schrijft met links! Dat moet je toch weten Truitje, je moet altijd met rechts schrijven. Houd je rechterhand maar voor straf achter je rug, begin opnieuw en doe je best!”

Het leek erop of we weer alles moesten leren! De letters stonden schots en scheef, de pennen krasten over het papier en oeps, een grote inktvlek (als de juf het maar niet ziet!). Vlug je pen afvegen aan de inktlap en dan maar iets minder inkt aan de pen doen. Na een korte les mochten we de klas verlaten.

Tja, jullie hebben het al lang begrepen: dit was een toneelstuk en de klas speelde maar wat graag mee! Groep 6a was namelijk op stap naar het Schoolmuseum in Rotterdam. De kinderen hebben allerlei klassen gezien van de kloosterschool tot de klas uit 1960. Het leukste was toch wel de dorpsschool uit de 17 e eeuw. Zijn jullie nieuwsgierig geworden? Kijk dan maar naar de foto’s. Veel kijkplezier!

Juf Marit

Klik HIER voor de foto’s van het bezoek aan het Schoolmuseum.

Terug naar Reportages 2005 - 2006 Terug naar Reportages 2005 - 2006