Mens-erger-je-niet

 

Veel kinderen denken dat een museum helemaal niet leuk is. Maar wat dacht je van een museum vol met spelletjes, speelgoedauto’s, knuffels en allerlei bouwsels? Bestaat zo’n soort museum ook?

Tijdens de projectweek is groep 7b naar het speelgoedmuseum in Oosterhout geweest. Gelukkig waren er diverse ouders die wilden rijden, want anders hadden we hier niet naar toe kunnen gaan. Oosterhout is met de auto toch gauw een half uur rijden, maar dat was het allemaal wel waard.

We werden bij aankomst in groepjes van ongeveer 4 kinderen gedeeld. Ieder groepje ging met de begeleidende ouder en een vragenlijst het museum door. In verschillende kasten en hoeken was allerlei speelgoed van vroeger te zien: tollen, poppen, blikken auto’s, treinen, boten, bouwsels van blokken, spelletjes enz. We leerden dat ‘Mens-erger-je-niet’ eerst heel anders heette (zie foto’s), dat er ‘gebikkeld’ werd met schapenbotten, in oude machines kwartjes werden gedaan om iets te laten bewegen en dat heel veel speelgoed een ‘nagemaakt voorwerp’ uit de wereld van volwassenen is. Eigenlijk was het kijken naar speelgoed best leuk. Maar het allerleukst was toch wel de tafel met blokken. Zelfs al zitten we in groep 7, bouwen was hartstikke leuk. Enkele kinderen zeiden: “ Als ik thuiskom ga ik meteen iets van mijn lego maken.……” Of de computer het die dag uiteindelijk van de lego heeft gewonnen is op dit moment niet bekend.

Tot slot mochten we nog even in het winkeltje van het museum rondneuzen. Geen gameboy, MP3 speler of computerspel te koop! Maar wel; jojo’s, fluitjes, puzzels en veel houten speelgoedjes. Best grappig om te zien waar onze opa’s, oma’s, vaders en moeders mee speelden. Enne….twee groepjes hadden alle vragen van de lijst goed beantwoord! Na een gezellig ochtendje museum waren we uiteindelijk allemaal weer om 12:30 uur terug bij school.

Juf Marga en juf Ciska

Klik HIER voor de foto’s van het bezoek aan het speelgoedmuseum.

Terug naar Reportages 2005 - 2006 Terug naar Reportages 2005 - 2006