Het vogeltje en het gevoel

 

Een vogeltje,
waar ik de naam niet meer van weet,
zit boven op een paaltje.
Het kijkt heel schichtig om zich heen,
ziet dingen die ik niet kan zien.

Vliegt onverwacht weer weg.
Het heeft een reden om te gaan
en geeft mij een gevoel
waar ik de naam niet meer van weet.


Elk jaar krijgen leerkrachten die een pabo-stagiair(e) hebben begeleid een klein presentje van de Pabo. Tegenwoordig huizen de pabo’s “Inholland” en “Hogeschool Rotterdam” onder één dak in het centrum van Dordrecht. Samen hebben ze afgesproken dit jaar een boekje met de titel “Het vogeltje en het gevoel” te laten drukken met daarin gedichten van Inholland-docent en dichter Jan de Bas. Om de gedichten niet alleen door het woord maar ook door beeld te laten spreken, zijn basisscholen aangeschreven met de vraag of ze daar hun medewerking aan wilden verlenen. Meester Enrico, die op donderdag altijd voor de groep 7 van meester Paul staat, had daar wel oren naar! De kinderen van deze groep mochten een illustratie maken bij twee gedichten. Hieruit kozen ze zelf democratisch de beste tekening bij elke gedicht, die hebben we opgestuurd naar Jan en raad eens … de tekeningen van Elise en Nathan zijn daadwerkelijk in het boekje terechtgekomen!!

Op vrijdagmorgen 9 juni is meester Enrico met Elise en Nathan naar de expositie van alle gedichten en tekeningen uit het boekje geweest, waar ook de uitreiking van de eerste exemplaren van het boekje aan de “jonge kunstenaars” ging plaatsvinden. Ook van een aantal andere scholen was een afvaardiging gestuurd.

We waren keurig op tijd aanwezig en kregen meteen iets te drinken (en te snoepen) aangeboden. Dat hebben we lekker opgedronken, terwijl twee eerstejaarsstudenten (de gebroeders Moll) een aantal gedichten uit het boekje ten gehore brachten die ze zelf op muziek hadden gezet, waarbij ze zichzelf begeleidden op gitaar en authentieke trommels … erg fraai. Het welkomstwoord werd gesproken door Albert van de Ree, waarna Jan een aantal gedichten uit het boekje voordroeg, zelfs één werd gezongen!

 

Vervolgens gingen we naar boven waar in de bibliotheek een kleine, eenvoudige, maar sfeervolle expositie was ingericht. Al snel vonden we de tekeningen van Elise en Nathan en uiteraard gingen ze hierbij uitgebreid op de foto. Hierna volgde de officiële uitreiking van de eerste bundels en natuurlijk werden die aangeboden aan … de jonge illustrators!! Ze kregen een speciaal door Jan gesigneerd exemplaar, maar voor de schoolbibliotheek van de pabo moesten juist alle kinderen hun handtekening zetten! Als afsluiting stond er beneden een ijscokar klaar waar iedereen een overheerlijk ijsje mocht halen … en Elise en Nathan zelfs twee!! Nathan maakte zijn tekening bij het gedicht:

 


Dit vers, haar welverdiend applaus

voor moeder
Zoals mijn moeder met haar
vindervlugge handen
(bijna onzichtbaar voor een leek)
een balletje van rechts
naar links, omhoog, opzij,
omlaag, zó in de pan,
zo zie ik het een speler
toch maar zelden doen.

De afzuigkap en ik,
haar enige publiek.

Elise maakte haar tekening bij het gedicht:

Liefdesgedicht voor beginners

Ze droeg een roze shirtje met mooie
grote letters, haar donkerblauwe ogen.
Hij probeerde ze te ontcijferen,
maar kwam niet verder dan I en LOVE.
Zijn ogen bleven haken
aan de onbekende woorden.
Hij noteerde ze op een papiertje.
Het begin van een liefdesgedicht.

meester Enrico

Klik HIER voor de foto’s van de opening van de expositie.

Terug naar Reportages 2005 - 2006 Terug naar Reportages 2005 - 2006