Boekenparty

Dinsdagavond 13 februari was er een bijzondere boekenparty op de Johan Friso. Belangstellende ouders en leerkrachten waren van harte welkom om op deze informatieavond over kinderboeken aanwezig te zijn. De avond werd op een heel boeiende manier geopend door Juf Janny Kok.

Zij liet de aanwezigen zien dat je met een prentenboek meer kan dan alleen voorlezen. Op een zeer boeiende manier beeldde zij het prentenboek ‘Niemand is zoals jij’ uit.

Hierna las de winnares van de voorleeswedstrijd, Ciska, een stukje voor uit een boek. Voor de aanwezigen was het al gauw duidelijk waarom zij had gewonnen. Ze deed het echt geweldig! Net als bij het verhaal van juf Janny viel het op dat het van belang is de verschillende boekfiguren een eigen stem te geven. Dit maakt het voor de luisteraar nog aantrekkelijker.

Vervolgens kwam de gastspreker Wim Clements, van INHOLLAND Dordrecht, aan het woord. Van hem verwachtten we antwoord op de hoofdvraag van deze avond: ‘Wat is een goed kinderboek?’ Onze hoop werd direct de bodem ingeslagen want Wim vertelde al aan het begin dat hij geen antwoord kon geven op deze vraag, omdat het aan de ouder, de leerkracht of het kind zelf is te bepalen wat hij/zij een goed kinderboek vindt. Dit wordt namelijk mede bepaald door de persoonlijke voorkeur van de lezer.

 

Om de aanwezigen te helpen bij het maken van hun keus gaf Wim een presentatie over de ontwikkeling van het kinderboek door de eeuwen heen. Dit illustreerde hij met talrijke passages uit verschillende boeken. Hierdoor kregen de aanwezigen meer inzicht in de onderwerpen en thema´s van kinderboeken sinds het ontstaan van de deze boeken.

 

En zoals het hoort op een boekenparty kon er aan het eind van de avond nog lekker gesnuffeld worden in de boekenhoek. Wie er geen boek gewonnen had, kon deze gewoon kopen. Al met al een boeiende en leerzame avond.

Juf Deanne

Terug naar Reportages schooljaar 2006 - 2007 Terug naar Reportages schooljaar 2006 - 2007