In stilte God dichtbij voelen

 

Weken hebben we ernaar toe gewerkt en ernaar uitgekeken: het kerstfeest. We werkten de afgelopen weken rond het thema Stilte. In iedere klas werd hierbij gebruik gemaakt van een mooie adventskalender. In elke “bouw” werd het thema Stilte tijdens de kerstviering op een andere manier uitgewerkt.

Dit jaar werd het kerstfeest voor de onderbouw in de kerk gevierd. Natuurlijk zag de kerk er weer prachtig uit. De kinderen keken dan ook hun ogen uit!

De groepen die hun kerstfeest op school vierden, hadden het ook prima naar hun zin. Als u stiekem met mij mee was gelopen, dan had u vast en zeker genoten! De gangen waren mooi versierd en de feestverlichting brandde overal. In de klassen stonden de kerstbomen te pronken en nu het écht donker was, werden alle versieringen extra mooi en gezellig. Uit alle hoeken klonken kinderstemmen die iets uit het Kerstevangelie vertelden of zongen. Sommige kinderen hadden hun muziekinstrument meegenomen om iedereen te laten horen dat het feest was.

 

De middenbouw vierde het feest in de eigen klas, met een mooi kerstspel. Het kerstspel ging over een schrijver die een kerstlied moet schrijven. Dit lukte niet zo best, want er was veel herrie van muziek, tv en computerspelletjes. Opeens kwam er een vertelengel en die zag dat het helemaal niet lukte bij de schrijver. Met al die drukte kon de schrijver zich natuurlijk niet concentreren. Het was gelukkig al laat en de schrijver viel in slaap. De vertelengel liet aan de schrijver in zijn droom het kerstverhaal zien. Dit alles werd door de kinderen in 4 droombeelden (pantomime) uitgespeeld:

1. Zacharias in de tempel en daar is het stil. De engel vertelt hem een boodschap van God.

2. Er zitten herders in het gras. Het is stil en ze luisteren naar de geluiden. Een engel vertelt de herders een fantastische boodschap.

3. Aan de andere kant van de wereld staan 3 wijzen de sterren te bestuderen en ze zien een bijzondere ster. Dat betekent de geboorte van een bijzonder kind.

4. Maria en Jozef zitten in de stal met het kindje Jezus. De wijzen en de herders komen het kind opzoeken.

Hierna werd de schrijver wakker. Hij had zo mooi gedroomd over herders, over wijzen, over een engel en een bijzonder kindje. Alles was zo mooi en rustig. Hij wist niet dat stilte zo mooi en warm kon zijn. Die droom leek wel op een verhaal uit de Bijbel. Hij had geleerd dat je in stilte God dichtbij kunt voelen. De schrijver voelde zich veel blijer en kreeg een idee voor een kerstlied “Het lied van de Stilte”. Hiermee werden de kerstvieringen afgesloten. Met een mooi kerstgeschenk gingen de kinderen blij naar huis.

De kinderen in groep 6 werden getrakteerd op lange vingers met muisjes (blauw natuurlijk!) in verband met de geboorte van Jezus en de klas van meester Jan Willem (groep 8) gaf na afloop van de kerstviering op het plein een klein concert voor de ouders. De leerkrachten van groepen 7 en 8 hadden zelf ook wel ideeën, maar vroegen ook aan de leerlingen wat ze wilden gaan doen tijdens de kerstviering. De ideeën kwamen al snel: liedjes, verhalen, gedichtjes opzeggen … Toen het feest afgelopen was en alle kinderen wat lekkers gegeten en gedronken hadden, werden alle kinderen verrast met een mooi kerstgeschenk. Nu hoeven de kinderen zich in de vakantie niet te vervelen!

Wij wensen u fijne kerstdagen, een gezegend 2007 en natuurlijk ook een leuke vakantie toe.

De kerstcommissie: juf Erica,Juf Gerda, juf Marit, juf Ilonka en juf Mieke

Klik HIER voor de foto’s van het kerstfeest in de kerk van locatie 196
Klik HIER voor de foto’s van het kerstfeest in de kerk van locatie 821
Klik HIER voor de foto’s van het kerstfeest in de groepen 3 en 4 op locatie 196
Klik HIER voor de foto’s van het kerstfeest in de groepen 5 t/m 8 op locatie 821

Terug naar Reportages schooljaar 2006 - 2007 Terug naar Reportages schooljaar 2006 - 2007