De leeuw is los!

 

“De leeuw is los! De leeuw is los!
 Hij wandelt al door de straten.
 Hij wil naar 't Amsterdamse bos,
 dat heb ik wel in de gaten.
 Hij bromt en hij briest en hij brult
 en iedereen schrikt zich een bult.”

Woensdag 4 oktober, op dierendag, was het dan weer zo ver: de kinderboekenweek ging van start! Dit jaar was het thema “De leeuw is los” en dat betekende natuurlijk veel verhalen over dieren. Het bovenstaande gedicht van Annie M.G. Schmidt stond op deze ochtend centraal. Overal in school was het gedicht te horen in de vorm van een verhaal of een lied. Er liep een heuse leeuw rond en, je raadt het misschien al, hij was los. Gelukkig heeft hij niemand opgegeten! In groep 7 liepen er nog meer dieren, want de meesters en juffen hadden zich geschminkt! Alle groepen hadden ook een dierenmasker gemaakt. Kortom de sfeer zat er goed in!


Alle kleuters van 821 gingen op de openingsdag van de kinderboekenweek naar het speellokaal om daar het feest te starten. Ze zongen dierenliedjes, deden dierendansjes, luisterden naar een dierenverhaal en er kwam een heuse leeuw op bezoek. Eng? Welnee! Het was een heel lieve leeuw. We maakten er een gezellige beestenboel van en aan het eind van de ochtend gingen alle dieren in optocht naar huis.

Tijdens de kinderboekenweek, die duurde tot 14 oktober, stonden de kinderboeken in de klassen centraal. Er werd voorgelezen, er werden gedichten geschreven en natuurlijk werden er ook veel tekeningen gemaakt. Zoals die van Griffioen, een fantasiedier uit de Middeleeuwen. In de bovenbouwgroepen werd een speurspel gespeeld. Iedere dag kregen de kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 een geheimzinnige brief van ene Eva. Zij was conductrice bij de spoorwegen en had een zwak voor dieren. Ze bezocht dan ook diverse malen de dierentuin. Alleen in de periode van de kinderboekenweek gebeurden daar wat zaken die ze niet vertrouwde. Ze had hulp nodig van onze kinderen om het mysterie te ontrafelen. Iedere dag bezorgde ze in de groepen een brief met daarbij een stukje plattegrond en 6 opdrachten. Door antwoorden op internet te zoeken bij “Bureau Speur”en deze naar Eva te sms’en, hielpen we haar iedere dag verder.

Op de laatste dag van de kinderboekenweek stond het grote “Dierenvoorleesfeest” op de hele school centraal. Bovenbouwkinderen lazen voor aan onderbouwkinderen en in de groepen 6 werden de kinderen voorgelezen door een andere juf of meester. De leerlingen van de groepen 7 gingen op de fiets naar locatie 196 en de kinderen van de groepen 4 kwamen naar locatie 821. De “grote” dierenvrienden lazen voor uit dieren(prenten)boeken aan de kleinere dierenvrienden. Een geweldig sfeertje hing er op beide gebouwen deze ochtend.

Het was een heerlijk thema om mee te werken, waarbij we kunnen terugkijken op een geslaagde 1,5 week met vele enthousiaste activiteiten. En nu maar hopen, dat de kinderen veel blijven lezen!

 

Namens de boekpromotiecommissie,
Meester Eli

Klik HIER voor de foto’s van locatie 196.
Klik HIER voor de foto’s van locatie 821.

Terug naar Reportages schooljaar 2006 - 2007 Terug naar Reportages schooljaar 2006 2007