Robots in actie

 

Heb jij wel eens een robot gezien die domino kan spelen en lootjes kan trekken? De leerlingen van het BPH mochten hiervan getuige zijn! Tijdens een bedrijfsbezoek op 19 september 2006 aan Rijlaarsdam (importeur van Japanse robots) werden verschillende robots gedemonstreerd.

Naast domino spelen kunnen robots natuurlijk ook echt werk verrichten, bijvoorbeeld dozen op een pallet stapelen of op een lopende band zetten. Ze kunnen het nog snel en goed ook! Ze werken de hele nacht door en worden niet moe en maken geen fouten! Blijft er dan nog wel werk over voor de mensen zelf, zo vroegen de leerlingen zich af. Gelukkig worden robots alleen ingezet voor saai en eentonig werk, vies werk, gevaarlijk werk en ongezond werk. Dat was wel even een opluchting.

De robots werken meestal volautomatisch, maar kunnen ook op handbediening worden gezet. Met een soort afstandsbediening mogen verschillende leerlingen de robot besturen. Wat een avontuur: het is namelijk niet eenvoudig om een kartonnen doos zonder deuken van de lopende band op een pallet te plaatsen. Gelukkig hebben de dozen geen waardevolle inhoud.

Als klap op de vuurpijl mogen alle leerlingen hun naam op een kaartje schrijven. Deze kaartjes worden in een bak gedaan en goed geschud. De robot wordt geïnstrueerd om vier kaartjes te trekken, want er zijn vier prijzen te winnen. Eerst trekt hij twee kaartjes eruit met namen die met de letters m-a-r beginnen (Martijn en Marijn)….. is dat toeval? Nee ook Conner en Elbert vallen in de prijzen. Allemaal jongens….. zou de robot niet van meisjes houden? De gelukkige winnaars gaan met een helicopter, een dartspel, en demonstratiemodellen van robots naar huis.

Maar ook al had niet iedereen een prijs gewonnen, het was een zeer geslaagde middag! Met dank aan onze gastheren!

Juf Angelique en juf Swaan

Klik HIER voor de foto’s van het bezoek.

Terug naar Reportages schooljaar 2006 - 2007 Terug naar Reportages schooljaar 2006 - 2007

Terug naar Bovenschools Project Hoogbegaafden (BPH). Terug naar Bovenschools Project Hoogbegaafden (BPH)