Spervuur van vragen voor kamerlid CDA

 

Je zou verwachten dat kinderen helemaal niet zijn geïnteresseerd in politiek en dat de uitslag van de verkiezingen helemaal aan ze voorbij gaat. In de groepen 8 zijn de leerlingen het met bovenstaande zin helemaal niet eens. Zou dit dan toch met het verkiezingsproject hebben te maken, waarbij o.a. het Tweede Kamerlid Jan de Vries overvallen werd door een stortvloed van vragen?

In de week voor de verkiezingen werden alle kinderen uit de groepen 8 ingedeeld bij een politieke partij. Alle partijen kregen de opdracht om van een aantal zaken de standpunten van de partij op te gaan zoeken en deze om te gaan zetten in eenvoudige taal. Nadat deze klus was geklaard, kwamen alle partijcongressen in de diverse lokalen bij elkaar en werden de standpunten uitgelegd aan elkaar. Ieder congres eindigde met het kiezen van een lijsttrekker.

Nadat de partijleiders bekend waren, kwamen de pr-machines van de partijen flink op gang. Er werden posters gemaakt, ballonnen gehaald, powerpointpresentaties gemaakt, vlaggen in elkaar gezet, spandoeken geverfd enz.

Op de dag vóór de verkiezingen kregen wij bezoek van Jan de Vries van het CDA. Deze meneer staat op nummer 12 en hij kwam vertellen over zijn werk in de Tweede Kamer. Ook vertelde hij over zijn werkzaamheden tijdens de verkiezingstijd. Het laatste gedeelte was een vragenronde aan het CDA-lid en dat heeft hij geweten zeg!! Wat een vragen: bent u wel eens zenuwachtig, op welke partij zou u stemmen als u niet op het CDA mocht stemmen, waarom beloven jullie in Den Haag van alles en gebeurt er zo weinig? Dit is zomaar een greep uit de vele vragen. Zelfs meester Bert kon het niet nalaten om natuurlijk een vraag over het onderwijs te stellen. De kinderen kregen allemaal nog wat extra informatie mee en kunnen zelfs op de website van Jan de Vries hun nog niet gestelde vragen zetten.

De dag van de verkiezingen was voor de leerlingen helemaal spannend. Alle lijsttrekkers van de diverse partijen mochten m.b.v. een powerpointpresentaie in 2 minuten hun verhaal vertellen. Na het beantwoorden van kritische vragen, gingen alle kinderen richting stemlokaal. Welke partij zou in de groepen 8 van onze school gaan winnen? Iedere leerling mocht stemmen en het resultaat staat hieronder:

 

Partij

Aantal stemmen

%

PVDA

30

31.6

GroenLinks

5

5.3

VVD

6

6.3

CDA

7

7.4

CU

11

11.6

PvdD

17

17.9

SP

2

2.1

PvV

17

17.9meester Jan

Klik HIER voor de foto’s van het verkiezingsproject.

Terug naar Reportages schooljaar 2006 - 2007 Terug naar Reportages schooljaar 2006 - 2007