Nieuwsbrief 09
Vrijdag 10 januari 2025
Webinar HELP! Mijn kind is online (gr. 1 t/m 8)
Hoeveel uur schermtijd per dag is nog goed? Wanneer begin je met een eigen telefoon? Waarom zijn TikTok en YouTube zo verslavend? Is Roblox of Minecraft ook te onderbreken zonder gedoe? Kan ik mijn kind behoeden voor cyberpesten en andere gevaren? Moet ik meekijken wat er online allemaal gebeurt? Waar let ik dan op? Hoe leer ik mijn kind om te gaan met alles dat hij/zij online tegenkomt?
Vragen waar je graag antwoord op wilt hebben. Daarom is er op woensdagavond 15 januari 2025 voor de ouders/verzorgers van onze school de Webinar ‘HELP! Mijn kind is online’ door Laurens Veldman van DigitalAwareness. Een echte aanrader voor ouders/verzorgers van alle groepen.
De Webinar start om 19:30 uur en duurt ± 75-90 minuten, waarbij de laatste 15 minuten zijn gereserveerd voor vragen van ouders/verzorgers. Ook eerder tijdens het Webinar is er interactie en ruimte voor vragen, dit gaat via Mentimeter (www.menti.com). Tijdens het Webinar neemt Laurens je hierin mee, hiervoor hoef je niets te installeren of voor te bereiden.
Via deze link ga je het Webinar: www.digitalawareness.nl/johanfriso.
Vanaf ongeveer 19:00 uur begint er een countdowntimer te lopen en om 19:30 uur komt Laurens zelf in beeld om de ouders/verzorgers tijdens het Webinar te begeleiden. Het Webinar is tot een week na afloop terug te kijken via dezelfde link. Bekijk hier alvast de uitnodiging voor deze nuttige Webinar: https://www.youtube.com/watch?v=OdBhrTu6krs en zie de flyer in de bijlage voor meer informatie.
Open ochtend vrijdag 31 januari 2025
Alle ouders/verzorgers van kinderen die op zoek zijn naar een basisschool voor hun kind, zijn op vrijdag 31 januari a.s. van 9.00 uur - 11.00 uur van harte welkom bij ons op school. Kent u ouders/ verzorgers van kinderen die nog niet bij ons staan ingeschreven, maar wel interesse hebben in onze school; wilt u hen dan wijzen op onze Open Ochtend?
Ook ouders/verzorgers die al een 'grote' broer of zus bij ons op school hebben en een jonger broertje of zusje willen inschrijven, raden wij aan voor de derde verjaardag de inschrijving in orde te maken. Dan bent u zeker van een plek!
Groepsvaccinaties BMR en HPV - voorjaar 2025
In de periode van 3 februari t/m 23 april is er weer een vaccinatieronde voor schoolgaande kinderen in Zuid-Holland Zuid door Jong JGZ (jeugdgezondheidszorg). Het kan voorkomen dat uw kind een oproep krijgt tijdens schooltijden. In Parro hoeft u dan niet af te melden via ‘Absentie melden’. Wij vragen u echter wel een kort berichtje te sturen via ‘Gesprekken > Kindgesprek’. Meer informatie over deze vaccinaties vindt u in de betreffende bijlage.
Verslag Leerlingenraad 17 december 2024 - door Bella Diamant, groep 8b
Tijdens de Leerlingenraad hebben we een aantal dingen besproken, zoals het speeltuintje op het veld waar de kinderen hun pauze hebben. Daarvoor gaan we een brief naar de gemeente opsturen die geschreven is door een leerling van groep 8. In deze brief wordt uitgelegd waarom we graag op het veldje speeltoestellen zouden willen hebben. Ook hebben we besproken wat de klassen vinden van de nieuwe methode Blink, over wereldoriëntatie. De klassen 5 tot en met 8 kijken er naar uit om meer lessen te krijgen met Blink, en leren voor de toetsen vinden ze veel leuker met het huiswerk van Blink. We hebben het gehad over het inkorten van spreekbeurten of om zelfs de spreekbeurten niet meer te doen. De meesten vonden het inkorten van spreekbeurten de betere manier, omdat je van spreekbeurten leert presentaties te geven. De nieuwe bijbelmethode Trefwoord die we uitproberen vinden de klassen interessant, je kan het echt voor je zien zeggen ze. Groep 8 vindt in verband met de eindtoetsen de dia’s voor de vakantie goed getimed. De stilte in de gangen gaat al een stuk beter door het stilteplein, toch vragen sommigen klassen nog wat meer stilte. Er wordt ook gevraagd of de kleuters meer aangesproken konden worden op het omgooien van fietsen, en het kleuren op de fietsen. Daar zou meer op worden gelet. Al de klassen vinden de nieuwe bieb op school erg leuk, ze zeggen dat ze door de bieb meer gaan lezen. De klassen vinden de bieb zo leuk dat ze vinden dat de bieb vaker open moet. De leerlingen uit groep 5 vinden dat de stoelen erg hard zijn. De directeur gaf toestemming om eigen kussentjes mee te nemen, zolang je juf/meester dat ook goed vindt. Aansluitend op de harde stoelen zegt groep 5 ook dat ze meer beweging willen in de klas, bijvoorbeeld door tussendoor een bewegingsfilmpje af te spelen in de klas. Bij de overblijf mogen de kinderen de gele container met speelgoed gebruiken. Zoals jullie lezen we hebben aardig wat besproken in de Leerlingenraad. Groetjes, namens de Leerlingenraad. Bella Diamant.
Nieuws van de sportcommissie
Vandaag is de laatste dag dat kinderen van groep 3 t/m 8 zich kunnen opgeven voor volleybal en veldvoetbal. Hierover is vanmorgen een berichtje via Parro gestuurd. De Sportcommissie gaat daarna tellen hoeveel teams we kunnen maken en dat aantal - zodra het kan - doorgeven aan DordtSport. En dan maar hopen dat onze school wordt ingedeeld. Als we mee kunnen doen, is het even afwachten wanneer de verdere informatie zoals data, tijden en locaties volgen. Uiteraard houden we u hiervan op de hoogte. Vervolgens is er even rust in de schoolsporttoernooien; later in het jaar gaan de inschrijvingen voor o.a. hockey en veldkorfbal pas open.
Hoe was de studiedag?
Gisteren waren alle leerlingen vrij, vanwege een studiedag van ons personeel. Het leek ons een goed idee u in deze Nieuwsbrief een korte indruk te geven van onze nascholing. De studiedag was gericht op de Kanjertraining. Zoals u weet gebruiken wij deze methode in onze groepen 1 t/m 8. Kanjertraining is een methode voor de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Wij vinden het op onze school heel belangrijk dat alle kinderen zich veilig en gewaardeerd voelen. Kanjertraining betekent dat je lessen krijgt die aandacht besteden aan gevoel, gedrag en veiligheid. 'Hoe maak je vrienden, hoe geef je je grenzen aan en hoe kan je omgaan met verdrietige gevoelens? Dat zijn zomaar een paar onderwerpen die bij Kanjertraining aan de orde komen.
Onze school is een 'Kanjerschool'. Dat betekent dat ons hele team gecertificeerd is om deze training te mogen geven aan de leerlingen. In de afgelopen jaren hebben we de starttraining, licentie a en b behaald. Gisteren hebben we met elkaar de laatste licentie (licentie c) behaald. Zo hebben we o.a. veel aandacht besteed aan het omgaan met signalen van plagen en pesten in de groep en binnen de school. Ook het signaleren van sombere gevoelens bij leerlingen kwam aan de orde. Daarnaast zijn we aan de slag gegaan met de nieuwe materialen bij de Kanjertraining- methode. Het was een heel leerzame en inspirerende dag voor ons allemaal.
DIA leerlingvolgsysteem
Vanaf groep 3 worden twee keer per jaar de toetsen van ons leerlingvolgsysteem (LVS) afgenomen. Hiervoor gebruiken we, zoals u weet, de toetsen van DIA. De toetsen zullen in de groepen 3 t/m 7 worden afgenomen in week 4 en week 5. De leerkracht van uw kind maakt hiervoor een planning, zodat het goed past in het lesrooster. Via het Ouderportaal kunt u meekijken met de scores van uw kind. We willen graag benadrukken dat het Ouderportaal voor u als ouder/verzorger is bedoeld en vragen u de resultaten niet met uw kind(-eren) te bespreken, maar dit aan de leerkrachten over te laten. In februari krijgt uw kind zijn/haar rapport. In de rapportmap komt ook een uitdraai van de resultaten van de DIA-toetsen. Tijdens de 10-minutengesprekken in week 8 worden de vorderingen van uw kind met u besproken.
Doorstroomtoets groepen 8De Eindtoets voor het basisonderwijs heet vanaf schooljaar 2023/2024 'Doorstroomtoets.' Deze naamsverandering maakt duidelijk, dat kinderen zich ook na het afnemen van de toets blijven ontwikkelen. Op dit moment zijn er zes aanbieders van doorstroomtoetsen. Omdat ons leerlingvolgsysteem van DIA is én we er erg tevreden over zijn, hebben wij gekozen voor de digitale, adaptieve DIA-(doorstroom)toets. In principe maken alle leerlingen in groep 8 een doorstroomtoets. Deze toets meet wat het kind op de basisschool heeft geleerd op het gebied van lezen, taalverzorging en rekenen. De uitslag van de doorstroomtoets geeft een advies over welk brugklastype het beste bij het kind past. Het advies wat de school geeft kan hiervan afwijken, omdat allerlei leerling kenmerken zoals sociaal-emotionele ontwikkeling, werkhouding, planningsvaardigheden, kunnen organiseren e.d. ook van groot belang zijn en niet worden meegenomen in de doorstroomtoets. De kinderen in groep 8 van onze school maken de doorstroomtoets op dinsdag 11 en woensdag 12 februari. Beste jongens en meisjes, alvast heel veel succes!
Leerteam lezen
Het nieuwe jaar is weer begonnen en hoe! De schoolbieb is weer aangevuld met een groot aantal gloednieuwe, prachtige boeken voor leerlingen van alle leeftijden.
Graag wijzen we u ook op de volgende activiteiten:
Van 22 januari t/m 1 februari vinden de Nationale Voorleesdagen weer plaats. Naast dat voorlezen leuk is, is het ook ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Er wordt hier op school natuurlijk ook aandacht aan besteed.
Het prentenboek van het jaar is Rinus door Ingrid en Dieter Schubert (bekend van Woeste Willem). Het verhaal in het kort: Vroeger was opa een hele wilde neushoorn. En hij was sterk, reuze sterk. Hij kon wel honderd boomstammen tegelijk optillen. Maar nu is opa oud. Het liefst ligt hij de hele dag wat in de schaduw te dommelen. Vandaag past hij op Rinus. En die wil vooral spelen en ravotten!
De bibliotheek besteed ook aandacht aan de Nationale Voorleesdagen, in Dordrecht worden er verschillende activiteiten georganiseerd zie: https://www.bibliotheekaanzet.nl/voorleesdagen2025.
Tot slot wijzen we u graag nog op een andere leuke activiteit voor de jonge fans van de kinderboekenschrijver Tosca Menten. Zij komt op zaterdag 18 januari a.s. naar de Stadsbibliotheek in het centrum van Dordrecht. Zie de flyer in de bijlage.
Bijlagen:
Webinar ‘HELP! Mijn kind is online’
Vaccinatieronde Voorjaar 2025
Nat. Voorleesdagen - Tosca Menten
Belangrijke data:
15 januari Online Webinar ‘HELP! Mijn kind is online’, aanvang 19.30u.
20 t/m 24 januari DIA toetsweek 1, gr. 3 t/m 7.
24 januari Nieuwsbrief 10.
27 t/m 31 januari DIA toetsweek 2, gr. 3 t/m 7.
31 januari 09:00-11:00 Open ochtend voor ouders/verzorgers van nieuwe leerlingen
05 februari Schoolwerk bekijken.
07 februari Nieuwsbrief 11.
11 & 12 februari DIA doorstroomtoets gr. 8.
14 februari Rapporten mee naar huis gr. 4 t/m 8.
22 feb. t/m 02 maart Voorjaarsvakantie.
13 maart Studiedag, alle groepen vrij.